BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaSvijetVijesti

Obilježavanje 33. godišnjice 1. Savjetovanja Patriotske lige BiH – Hercegovina

Mostar će i ove godine biti domaćin obilježavanja godišnjice jednog od najznačajnijih događaja u historiji odbrane grada i Hercegovine. Naime, 33 godine održavanja 1. Savjetovanja Patriotske lige BiH – Hercegovina, brojnim aktivnostima će se odati počast svim borcima koji su se hrabro suprotstavili agresoru i dali svoje živote za slobodu naše domovine.

IZ HISTORIJE

1991. godine Regionalni štab Hercegovine po planiranim aktivnostima je od 25.10. – 11. 11. 1991. godine održao niz aktivnosti u već okupiranom Mostaru i Hercegovini organizovani otpor i obuku jedinica za odbranu kako bi obezbjedila sigurnost i bezbjednost građana Mostara i Hercegovine, koju je narušila JNA i paravojne jedinice srpskog stanovništva.

Od sastanka Regionalnog štaba za Hercegovinu 25. 10. 1991. godine kada su donesene instrukcije oko pružanja organizovane sigurnosti i bezbjednosti građana Mostara i Hercegovine prenošene svim organizovanim grupama i pojedincima, sa završnom fazom organizovanog postrojavanja 300 učesnika, obukom u rukovanju pješadijskim naoružanjem i minsko explozivnim sredstvima kao i isprobavanju preciznosti ličnog naoružanja na poligonu u gornjem Kružnju koje je organizovano u Husića mahali sa domaćinima braće Husić Osmana i Murata komandira policijske stanice Podveležje.

Tih dana, nakon 1. Savjetovanja Patriotske lige BiH Hercegovine priliv dobrovoljaca spremnih da brane Bosnu i Hercegovinu je bio mnogostruk na dotadašnje nesigurno stanje u Hercegovini.

Okupirana Hercegovina sa JNA rezervistima iz Srbije i Crne Gore koji su okupirali Mostar 19. 9. 1991. godine koji su u pijanom stanju uznemirili Hercegovinu, pucajući po kućama stanovništva, podmetali eksplozivne naprave, zastrasujući stanovništvo Hercegovine podjelom naoružanja paravojnim jedinicama srpskog stanovništva po planu “Kontrolisani haos”.

Naoružanje tadašnje Teritorijalne odbrane smješteno u magacine JNA su djelili samo srpskom stanovništvu i pravili paravojne jedinice po planu Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i Srpske akademije nauka kako bi okupiranu teritoriju pripojili Velikoj srbiji po već dugogodišnjem planu SANU.

Odgovor na okupaciju je bilo organizovanje Patriotske lige i pružanje otpora kako bi se zaštitili i sigurnosno obezbjedili građani Bosne i Hercegovine na haotično stanje i prijetnje po život i imovinu svih onih koji se nisu slagali sa okupacionim snagama JNA i paravojnih jedinica. 

Organizovano 1. Savjetovanje Patriotske lige BiH Hercegovine i organizovani otpor je djelimično onemogućavao bahatost neprijatelja i ublaživao stanje nesigurnosti građana Mostara i Hercegovine.

Svake godine kulturom sjećanja organizovano kroz Patriotsku ligu BiH prisjetimo se zaslužnih pojedinaca i grupa, te kroz Akademiju koju organizujemo zahvalimo se svim mrtvima i živim akterima organizovanog otpora na okupaciju i agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

“Tokom jučerašnjeg dana, delegacija Upravnog odbora je položila cvijeće i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima prisjetila se Heroja Mostara. Odali smo počast na srpskog heroja koji je bježeći iz kasarne Pazarić pridružio se jedinicama Armije R BiH i stao u odbranu Bosne i Hercegovine, nesebično položio život u odbrani Mostara, sahranjenog na mostarskim Šehitlucima.

Planirane aktivnosti nastavljamo 3. 11. 2024. godine u 10, 00 sati sa spomen Turbe Narodnog heroja, komadanta zlatnog ljiljana brigadnog generala Mithada Hujdura Hujke ispred pošte u Mostaru, zatim obilježavanje i počast na spomen Turbetu pripadnicima Nevesinja i Gacka zatim pripadnicima 4. Muslimanske lahke brigade na spomen obilježju u USRC u Mithad Hujdur Hujka.

Dana, 9. 11. 2024. godine u 10,00 planiramo odati počast herojima Podveležja na spomen Turbe Smajkićima, zatim spomen obilježje 5 Zlatnih ljiljana, Akademiju pred spomen kućom Husića u G. Kružnje i obilazak spomen obilježja pripadnicima Samostalnog Gatačkog bataljona na Gnilom brdu. I dana, 11. 11. 2024. godine odati počasti poginulim borcima u akciji Jesen 94. po planu svih boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine.” – saopćeno je iz PL Hercegovine te se ističe:

1991. godine, u najtežim trenucima za našu zemlju, hrabri ljudi su se ujedinili i pružili otpor okupatoru. Prvo savjetovanje Patriotske lige BiH – Hercegovina bilo je ključni trenutak u organizovanju odbrane Mostara i Hercegovine. Pozivamo sve građane, boračke organizacije i predstavnike vlasti da se pridruže ovim aktivnostima i zajedno odaju počast našim herojima. Kultura sjećanja je naša dužnost prema onima koji su svoje živote dali za našu slobodu. Neka njihova žrtva bude vječno upamćena!

Slični članci

Back to top button