BiHCrna hronikaDruštvoMagazinVijesti

Detalji napada: Maloljetnik bez ikakvog povoda napao policajce

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona saopćilo je nove detalje o napadu na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi gdje je ubijen jedan policajac, dok je drugi povrijeđen.

– Jučer, u 20.40 sati, nepoznata osoba koja je imala odjevni predmet preko polovine lica je ušla u Policijsku stanicu Bosanska Krupa, a potom i u dežurnu sobu u kojoj su se u tom trenutku nalazila dva policijska službenika, te ih bez ikakvog povoda napao hladnim oružjem – nožem. Jednom policijskom službeniku je zadao povrede grudnog koša od kojih je kasnije preminuo, a drugom povrede abdomena i glave – naveli su iz Tužilaštva USK.

U tom trenutku, kako se dodaje, u prostorije su ušli drugi policajci koji su savladali napadača i uhapsili ga. Utvrđeno je da je napadač maloljetna osoba s područja Bosanske Krupe, rođen 2009. godine.

Dodaju da je dežurni tužilac odmah izašao na teren i pod njegovim nazdorom su pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vršili uviđaj do 00.30 sati.

– Sinoć je također izvršen pretres porodične kuće maloljetnog napadača kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu koristiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku – dodali su iz Tužilaštva USK.

Podsjetili su i da je ovaj napad okarakteriziran kao terorizam.

– Želimo naglasiti da će Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, s obzirom na prirodu ovog djela i svojstva počinioca, prioritetno postupati u ovom predmetu i da će se sve radnje hitno provoditi, kao i da je već u ovom trenutku uključeno više policijskih agencija u rad. Također je uključen Centar za socijalni rad Bosanska Krupa koji će vršiti socijalnu anamnezu maloljetnika i njegovih porodičnih prilika – zaključili su.

Maloljetni napadač je uhapšen, te će njemu biti postavljen branilac po službenoj dužnosti koji ima certifikat za postupanje u predmetima gdje je osumnjičena osoba maloljetnik. On će biti doveden u Tužilaštvo gdje će se saslušati u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, nakon čega će tužilac odlučiti o poduzimanju drugih radnji.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button