BiHSportVijesti

Halilhodžić: Musemiću šest mjeseci kazne, je li ubio nekoga?

Šest mjeseci, je li ubio on nekoga? Je li udario, ošamario nekoga? Psovka? Tamo se svake minute čuje takva psovka, prokomentarisao je legendarni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić za “Avaz” kaznu koju je Husref Musemić dobio nakon utakmice njegovog Igmana sa Zrinjskim u Wwin ligi BiH.

Nakon što je Musemić dobio kaznu, reakcije javnosti se nižu, a svoje viđenje je dao i naš proslavljeni stručnjak.

– Šta se iza toga krije, to je nepoznato. Nisam bio tu, ne znam. U svakom slučaju, ne opravdavam takvo ponašanje. Međutim, što je previše, previše je. Kada prisustvujete tim utakmicama, to je nevjerovatno kakve se riječi izgovaraju. Vjerovatno bi dobio dva mjeseca manje da je ubio nekoga. Vrlo čudne se stvari dešavaju sa sudijama, ali izgleda niko ne smije da progovori – kazao je Halilhodžić za “Avaz”.

Mašina za pobjede

Naravno, priliku za razgovor sa trenerskim magom poput Vahe smo iskoristili i da se osvrnemo na utakmice proteklog kola Lige prvaka, a prvi je u fokusu bio Real Madrid koji je deklasirao Borusiju Dortmund (5:2).

– Real je mašina za pobjede. To je nevjerovatno kakav moral imaju. Poslije katastrofalnog poluvremena, drugo je bilo fantastično, u kojem je vjerovatno najbolji igrač današnjice, Brazilac Vinisijus (Vinicius) odigrao nevjerovatno. Golovi koje je postigao iz solo akcija, pretrčao je preko 60 metara, oslobađajući se protivnika i na kraju poentirao sa dva fina udarca. Stvarno fantastična utakmica i atmosfera kako samo stadion Bernabeu može pružiti svojim navijačima – istakao je Halilhodžić, a onda se dotakao i bliže dotakao onoga što Vinisijus radi i kako se općenito ponašati prema jednom takvom igraču:

– Prema tim pojedincima nekad treba imati poseban odnos i znati kako da ih bolje iskorištavaš, ne da mu dopuštaš privilegije. Njega se ne može upoređivati, trenutno je najbolji. U Realu se nikad ne može pojedinac izdignuti iznad kluba, kao što se u nekim drugima desilo. Vjerovatno je PSG tu najviše kiksao jer su pojedinci bili iznad ekipe, pa tako i nisu došli da osvoje Ligu prvaka. Real nije džabe najbolji klub na svijetu. Svaki igrač se u njemu mora uklopiti u kolektivni duh, koji je potreban da taj klub gospodari desetinama godina.

Zabrinjavajući Bajern

S druge strane, očigledan je pad minhenskog Bajerna, kojeg je Barcelona deklasirala, te, kako i sam Halilhodžić kaže, više nisu u kategoriji sa Sitijem i Realom.

– Ono što sam sinoć vidio je da trenutno nemaju velike šanse da idu do kraja, kao što je bio u proteklim periodima. Drugo, malo me zabrinula taktika. Kada se igra tako visoko, a igrač koji ima loptu pod presingom. Ofsajd zamke su vrlo opasne, jer kad se igra visoko, onda igrač koji ima loptu ne smije da vidi dubinu. Ako se to ne desi, onda igrači iz drugog plana mogu doći u poziciju da ugrozi gol – objasnio je Halilhodžić.

Nekadašnji klubovi

S uspjehom su u proteklom kolu nastupili i klubovi koje je legendarni Vaha vodio u prošlosti, Dinamo Zagreb i Lil.

– Dinamo je iskoristio slabost protivnika, koja je trenutno jedna od najslabijih ekipa u takmičenju. U velikoj su krizi, zadnji put ih je Brest pobijedio. Za mene pobjeda Dinama nije iznenađenje, oni su stvorili rutinu. Imali su mnogo negativnih iskustava u prijašnjim takmičenjima, ali su dobili iskustvo, samopouzdanje, koje je potrebno da dobiješ i na strani. Za mene je pobjeda u gostima uvijek duplo važnija od kuće – kazao je Halilhodžić, a onda se osvrnuo na još jedan svoj bivši klub, Lil:

– Tu je i jedno iznenađenje, moja ekipa Lil, koja je pobijedila Atletiko Madrid, a prije toga i Real Madrid. Lil pokazuje jednu veliku vrijednost i već godinama taj klub je u vrhu. Meni je drago da klub, koji sam doveo iz druge lige do Lige prvaka, ima taj nivo da igra često u Ligi prvaka.

Favoriti za osvajanje

Za kraj, osvrnuli smo se i na neke od glavnih favorita da odu do kraja, te klubove koji su u dosadašnjem dijelu podbacili.

– To su Mančester siti, Real Madrid. Vjerovatno i Barcelona, koja je podmladila ekipu, ima malog Jamala (Yamal), koji je postao fantastičan u svojim godinama, a ima i Rafinja (Raphinha) koji daje golove, sa iskusnim Levandovskim (Lewandowski) i sredinom terena, koja uvijek ima školu Barcelone, da znaju kada treba usporiti i ubrzati igru. Sa jednim trenerom kao što je Flik (Flick), ta ekipa će igrati atraktivan i dobar fudbal. Možda nije na nivou Sitija i Reala, ali tu su blizu. Malo me iznenađuje ne baš toliko dobra igra Arsenala. Imaju dobru ekipu, dobro se drže u prvenstvu, ali na internacionalnom još uvijek nemaju taj nivo i tu potrebnu drskost, kao naprimjer Real, koji kad gubi 0:5, ima ideju da pobijedi 6:5 – zaključio je Vahid Halilhodžić.

Slični članci

Back to top button