DruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Besplatna pravna pomoć u HNK je realnost

“Pravo na pravnu pomoć-Mostar” naziv je inicijative u sklopu koje je jučer u hotelu Mostar održan okrugli sto u Mostaru, a u organizaciji Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet”, Nansen Dijalog Centra (NDC) Mostar i Udruženje “Žena BiH”.

Ono što je najznačajnije jeste da su predstavnici ministarstava složni da je moguće proceduru imenovanja direktora Zavoda provesti u kratkom vremenskom roku, te da će to uskoro i biti provedeno u djelo, saopćeno je iz Udruženja “Dignitet” Mostar.

Na održanom Okruglom stolu otvorena su i važna pitanja kada se govori o usklađivanju zakonske regulative odnosno Izmjena i dopuna postojećeg Zakona.

Također, značajna informacija iznesena na Okruglom stolu jeste da već sada postoje četiri kandidata, te da je sljedeći korak na Vladi HNK koja treba imenovati direktora Zavoda. Zakon koji je usvojen 2013. godine, regulisao je da pravo na besplatnu pravnu pomoć mogu ostvariti korisnici stalne novčane pomoći, djeca bez roditeljskog staranja, žrtve nasilja, osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost i duševno oboljele osobe, pripadnici boračke populacije, primatelji najniže penzije, nezaposlene osobe sa statusom prognanika, izbjeglice, povratnika i demobilisani borci, osobe lošeg imovinskog stanja, te osobe u krivičnim postupcima bez prebivališta u HNK.

Prema dostupnim, nezvaničnim informacijama, više od 20% stanovništva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ima potrebu za besplatnom pravnom pomoći. Međutim, u pripremi su izmjene i dopune ovog Zakona kojima će se proširiti lista potencijalnih korisnika.

Poražavajuća je činjenica da je Zavod otvoren 2014. godine, međutim do sada nije postao operativan iako Vlada HNK godišnje u svom budžetu planira sredstva za rad Zavoda.

„Zadovoljni smo što smo na Okruglom stolu čuli jasna i nedvosmislena opredjeljenja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti da će Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći početi sa radom u što kraćem vremenskom roku. Vjerujemo da su donosioci odluka sada postali svjesni kako od njihovog rada ovisi kvaliteta života svih građana, a u ovom konkretnom slučaju – građana koji se do sada nisu imali kome obratiti. Zbog toga se nadamo da će nadležne institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona napokon otkočiti proces i da će u najkraćem vremenskom roku imenovati direktora Zavoda jer pravda treba biti dostupna svima jednako, a ne samo pojedincima“, izjavila je Edisa Demić, koordinatorica inicijative „Pravo na pravnu pomoć – Mostar“.

Koliko je funkcionisanje Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći HNK važno, naglasili su i predstavnici brojnih organizacija i udruga koji svakodnevno rade s marginaliziranim osobama. Danijela Kegelj, predsjednica Udruženja „Vedri osmijeh“ osvrnula se na činjenicu kako je Zavod službeno otvoren 2014. godine ali do danas nikada nije počeo sa radom.

„Meni je enigma zašto smo mi zgradu Zavoda otvorili i zatvorili u pola sata i zašto se neka proračunska sredstva odvajaju i zašto se ništa ne pomjera s mrtve tačke. Zbog toga apeliram na jednu ljudskost, ali ujedno i na zakonsku obvezu da budemo dostupni svima, a posebno onima koji nemaju sredstava da se bore za svoja prava“, kazala je Kegelj.

Zaključci izneseni na današnjem Okruglom stolu bit će dostavljeni nadležnim institucijama što bi u konačnici trebalo doprinjeti što skorijem početku rada zavoda.

Podršku za što skoriji početak funkcionisanja Zavoda pružila je premijerka HNK Marija Buhač, gradonačelnik Mostara, te načelnici Neuma, Čitluka, Stoca, kao i veliki broj uglednih ličnosti iz svih sfera društva, saopćili su organizatori.

Foto: Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet”

Mostar.live

Slični članci

Back to top button