BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

BUTUROVIĆ POLJE Totalno uništeno 16 kuća, mještani očekuju obnovu čim prije

Situacija u Buturović Polju se normalizira, a putna infrastruktura pretrpjela je ogromna oštećenja. Regionalni put od Buturović Polja uzvodno prema Jaseniku uništen je na nekoliko mjesta zbog odrona.

Najmanje 20 sela nema putnu infrastrukturu, odsječena su, a do njih se dolazi makadamskim šumskim planinskim putevima. Mještani iz tih sela većinom su evakuirani. Smješteni su u kućama i stanovima kod rodbine, prijatelja ili u hotelima u Konjicu. Za sanaciju regionalnih puteva Vlada HNŽ izdvojila je 3,4 milijuna KM. 

Put od Čelebića preko Trusine do Buturović Polja je prohodan, ali se u dolinama rijeka uz korita mogu vidjeti odroni i klizišta. Još uvijek u koritima rijeka ima dosta kamena, drvne građe, blata kao i u dvorištima kuća, piše BHRT.

Mehanizacija je i danas na terenu na raščišćavanju. Potrebni su mali bageri za raskopavanju terena i čišćenju od blata i smeća. Uredna je vodoopskrba i isporuka električne energije. Dostupan je telekomunikacijski signal. Komisija za procjenu štete je na terenu. Prve procjene su štete u vrijednosti od 70 milijuna KM. 

Totalno uništeno 16 kuća

Mještani očekuju da im što prije nadležni obnove kuće. U Buturović Polju totalno je uništeno 16 kuća. Poplave su odnijele 5 života. Oko 300 mještana s područja Konjica direktno su pogođeni poplavama, uništeni su ili su im ugroženi objekti zbog oštećenja i potencijalnih klizišta. 

Radi se na osposobljavanju kontejnerskog naselja od 20 stambenih kontejnera za mještane koji su ostali bez kuća. Kontejneri su donacija Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske. Kontejnersko naselje smješteno je u Goranskom polju na svega 2 kilometra od Buturović Polja s vodovodnim i elektro priključcima. 

Nastava u osnovnim školama u Seonici i Parsovićima i dalje se odvija online zbog uništenih puteva prema mnogim selima u dolini Neretvice i Seonice. Za učenike s područja mjesne zajednice Neretvica i Buturović Polja organiziran je prijevoz do srednje škole u Konjicu radi pohađanja nastave.

Slični članci

Back to top button