BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Agencija za sigurnost hrane BiH: Povlačenje proizvoda “Argeta kokošja pašteta”

Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo obavijestila je Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o povlačenju s tržišta Bosne i Hercegovine proizvoda „Argeta kokošja pašteta“ u pakiranju od 114 g, serija 0300028498, rok uporabe 10.09.2027. Kako se navodi u obavijesti dostavljenoj Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, postupak povlačenja pokrenut je zato što “za seriju proizvoda postoji mogućnost napuhnutih doza”, te je daljnja prodaja proizvoda iz ove serije zaustavljena.

Potrošači su pozvani da proizvode s naprijed navedenim brojem serije ne konzumiraju, naročito ako prepoznaju znakove napuhnutosti ambalaže.

Sukladno članku 14. stavak 2. točka d) Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), ako je ambalaža hrane neprikladna ili oštećena tako da su moguće mikrobiološke i kemijske promjene hrane u granicama većim od dopuštenih, hrana se smatra neprikladnom za ljudsku uporabu.

Subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni su, sukladno članku 25. stavak 1. Zakona o hrani, osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.

Ako subjekt u poslovanju s hranom zna ili opravdano sumnja da hrana koju je uvezao, proizveo, preradio, stavio na tržište ili distribuirao, ne udovoljava zahtjevima zdravstvene ispravnosti, dužan je, sukladno članku 27. stavak 1. Zakona o hrani, odmah spriječiti stavljanje hrane na tržište, odnosno u slučajevima kada proizvod nije više pod njegovom neposrednom kontrolom o tome odmah obavijestiti mjerodavna tijela, navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Akta.ba

Slični članci

Back to top button