BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaSvijetVijestiZabavaZanimljivosti

Učenici Prve osnovne škole Konjic ugostili vršnjake iz Istanbula

U povijesnom susretu dviju škola, učenici Prve osnovne škole Konjic imali su priliku ugostiti svoje vršnjake iz turske škole Kadir Kuş İmam Hatip Ortaokulu Bağcılar Istanbul. Potpisivanjem Međunarodnog protokola bratskih škola, postavljen je temelj za buduću uspješnu suradnju.

Nakon potpisivanja protokola, grupa učenika iz Istanbula, zajedno sa svojim nastavnicima, posjetila je Konjic. Naši učenici, koji izučavaju turski jezik, Hena Mravović, Elmedina Habibija, Abdulah Kozić, Vedad Kovačević, Ismail-Sinaj Hodžić i Vedad Žiko pet dana bili su im izvrsni domaćini. Zajedno su posjetili brojne znamenitosti Sarajeva, uključujući Gazi Husrev-begovu džamiju, Muzej Alije Izetbegovića i šehidsko mezarje Kovači.

U sklopu posjete Sarajevu, održan je i radni sastanak u prostorijama Yunus Emre Enstitüsü, na kojem su predstavnici obje škole razgovarali o budućoj suradnji.

Učenici su posjetili vezirski grad Travnik, uživali u bogatstvu grada Konjica, posjetili su Staru ćupriju, muzej i stećke. Također, su posjetili i Šehidsku spomen sobu gdje su učenjem Fatihe odali počast šehidima sa područja grada Konjica.

Ovaj susret je bio prilika za razmjenu kultura, znanja i iskustava, te za stvaranje novih prijateljstava. Učenici su se upoznali s različitim običajima i tradicijama, te su zajedno stvorili nezaboravne uspomene.

“Naši gosti iznimno su zahvalni za ugodno i korisno provedeno vrijeme i druženje, a učenike naše Prve osnovne škole, u bližoj budućnosti očekuju u Istanbulu. Zahvaljujemo se svima koji su bili dio ovog projekta, prvenstveno učenicima i njihovim roditeljima – domaćinima, direktoru Omeru Koziću, pomoćniku direktora Samiru Boriću, nastavnici Sadi Korić i koordinatoru projekta nastavniku Senadu Suljkanoviću. Svima koji su pomogli na ostvarenju ovog projekta ostat će jedna lijepa uspomena, korisno iskustvo i nezaboravno druženje”. – navodi se između ostalog u saopćenju Prve osnovne škole Konjic.

Slični članci

Back to top button