BiHVijesti

Na Šehidskom mezarju Kovači odata počast Aliji Izetbegoviću: “21 godinu nakon BiH zadržava konture kako je bilo za njegovog života, vjerujemo u njenu budućnost”

Na Šehidskom mezarju Kovači danas je odata počast i položeno cvijeće prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegović. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast svim šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Veliki broj delegacija prisustvovao je ovom događaju, ali i Senad Mujkić (62), ratni vojni invalid, i Enes Đelilović (59) koji su pješačeći iz Viteza od Sarajeva odlučili odati počast Izetbegoviću.

Cvijeće su položile delegacije iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, lider SDA i Izetbegovićev sin Bakir, delegacije Kluba Bošnjaka iz Parlamenta BiH, Kluba SDA te brojne delegacije nižih nivoa vlasti, organizacija i udruženja.

Potom je proučena dova.

Safet Softić, delegat SDA u Klubu Bošnjaka, kazao je kako “21 godinu nakon odlaska Alije Izetbegovića BiH zadržava konture kako je bilo za njegovog života, ali da ima uspone i padove”.

“Čini mi se da u posljednje vrijeme osjećamo pad kada je u pitanju stabilnost BiH, što zbog međunarodnih geopolitčkih okolnosti i unutrašnje političke situacije u BiH. Ja još uvijek čvrsto vjerujem da je vizija BiH koja je dovoljno široka i prostrana za sve njene građane, je vizija koja nema alternativu i sve što proživljavamo i osjećamo – to će jednog dana biti prošloost za BiH. Uvjeren sam u njenu sigurnu budućnost”, rekao je Softić.

Za izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kazao je da je bila šokirajući za sve one koji su “Alijini sljedbenici ili simpatizeri, ali i one koji ne misle onako kao pripadnici SDA”.

“Čudi me da se moglo ovako nešto dogoditi. Danas smo na ovom obilježavanju pokušali da skinemo tu stigmu i kažemo ko je bio Alija, za razliku od onih koji su uništavali i provodili genocid u BiH”, kazao je Softić.

Nada se da je to “rezultat lapsusa te očekuje izvinjenje”.

“Nedopustivo je da se ova dva čovjeka nađu u istom kontekstu koja je istorija razdvojilka na dvije strane – stranu humanizma, dostojanstva i odbranu BiH i onog koji je osuđen za genocid”, dodao je.

Ko je bio Alija Izetbegović?

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripadao je uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Izetbegović je autor velikog broja publicističkih radova i studija te knjiga: “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više država. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Sabrana djela Alije Izetbegovića u deset tomova objavljena su 2004. godine.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.

Prema procjenama, posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, kao i veliki broj bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika. Pretpostavlja se da je to bio najveći broj ljudi koji je ikada prisustvovao nekoj dženazi u Sarajevu.

N1

Slični članci

Back to top button