BiHDruštvoMagazinPrivredaVijesti

Najniža plata ne može biti dovoljna sedam dana jednom radniku

Najniža plata u Federaciji Bosne i Hercegovine u ovom trenutku iznosi mizernih 619 KM dok je sindikalna korpa viša od 3.000 KM. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dužna je do kraja godine da donese uredbu o najnižoj plaći za 2025. godinu.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikta Bosne i Hercegovine, za Faktor podsjeća kako je Uredba o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće koju je donijela Vlada Federacije BiH još 2021. godine, nešto čemu se oštro protivio Savez samostalnih sindikata BiH, pogotovo u dijelu koji se odnosi na način prvog utvrđivanja najniže plaće u FBiH, a to se odnosilo na 2022. godinu kada je ta plaća iznosila 543 KM.

– Članom 5. Uredbe propisano je da će se najniža plaća za narednu kalendarsku godinu usklađivati na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u tekućoj godini za period januar – septembar, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Upravo ovakva formulacija načina usklađivanja najniže plaće onemogućava da radnici i radnice u FBiH osjete značajniji porast najniže plaće zbog čega je potrebno uredbu izmijeniti u ovom dijelu. Međutim, ne treba gubiti iz vida činjenicu da je spornom uredbom omogućeno utvrđivanje najniže plaće u iznosu većem od onog iznosa koji bi se dobio konzumiranjem odredbe koja se odnosi na usklađivanje najniže plaće – govori Šatorović i dodaje:

– Uzimajući u obzir troškove života, a posebno sindikalnu korpu koja iznosi više od 3.000 KM sasvim je jasno da najniža plaća koja trenutno iznosi 619 KM, ne može biti dostatna ni da sedam dana jedan radnik preživi, a o nekom preživljavanju porodice od te plaće da i ne govorimo. Zbog toga apelujem na Vladu FBiH da utvrdi najnižu plaću u većem iznosu nego što to predviđa odredba o usklađivanju najniže plaće te da konačno uputi u parlamentarnu proceduru zakon o minimalnoj plaći kako bi se ova problematika riješila.

Osvrnuo se na nepostojanje novog saziva Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije.

– Što se tiče ESV-a, istina je da ono još nije uspostavljeno, ali treba istaći da SSSBiH ipak ima aktivan socijalni dijalog sa Vladom FBiH, gdje u velikoj mjeri uspijevamo rješavati goruća pitanja za radnike i radnice u FBiH – rekao je Šatorović.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button