DruštvoKonjicPolitikaPROMOVijesti

Lokalni izbori 2024.: Kako će se odvijati glasanje u Konjicu?

U nedjelju, 20. oktobra, održat će se Lokalni izbori 2024. godine u izbornim jedinicama Konjic, Fojnica, Kiseljak i Kreševo, nakon što su izbori odgođeni zbog katastrofalnih poplava. Izborna šutnja na području navedenih općina započet će sutra u 7 sati i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19 sati.

Glasanje će se provoditi na 118 biračkih mjesta, uključujući 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača. Centralna izborna komisija BiH je donijela upute za birače kojima su u poplavama uništene lične isprave, omogućujući im glasanje uz privremenu ličnu kartu (LK-O-I4) izdatu od MUP-a.

Biračka mjesta za evakuirane u Konjicu

Za evakuirane birače u općini Konjic, osigurane su nove lokacije biračkih mjesta za Jasenik (127A029), Džaniće (127A031) i Gornje Višnjevice (127A041). Neevakuirani birači s navedenih lokacija glasat će putem mobilnih timova.

Konjic: Tri kandidata za gradonačelnika

U Konjicu, aktualni gradonačelnik Osman Ćatić iz SDA ima dva protukandidata: Emira Đulića iz SDP-a i nezavisnog Adnana Faladžića, bivšeg ministra finansija HNK-a. U trenutnom sazivu Gradskog vijeća Konjica, koje broji 27 članova, SDA ima 16 vijećnika, SDP četiri, Stranka za BiH dva, dok su preostala mjesta raspodjeljena između Platforme za progres s jednim mandatom i četiri nezavisna vijećnika.

Više stranaka takmiči se za mandate u Gradskom vijeću. SDA i SDP imaju po 31 kandidata, Stranka za BiH predstavila je listu od 20 kandidata, Narod i Pravda nudi 15 kandidata, HDZ BiH dolazi s kraćom listom od 6 kandidata, DF ima listu od 15 kandidata, dok Platforma za progres ima 3 kandidata.

Slični članci

Back to top button