BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Stanje u Jablanici i dalje teško: Održana 10. sjednica Štaba CZ

Općina Jablanica i dalje se oporavlja od posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile ovo područje. Iako su obilnije padavine tokom protekle noći izostale, situacija je i dalje složena.

Na 10. sjednici Općinskog štaba Civilne zaštite, održanoj danas, potvrđeno je da su spasilačke ekipe i volonteri intenzivirali napore kako bi pomogli ugroženom stanovništvu. Unatoč nadljudskim naporima, do sada je pronađeno 16 stradalih osoba, dok se još uvijek traga za četiri osobe.

“Općinski Štab Civilne zaštite Jablanica danas (9.10.2024. godine) je održao 10. sjednicu na kojoj su prezentovane informacije o aktuelnom stanju na području općine Jablanica, usljed prirodne nesreće uzrokovane velikim kišnim padavinama i odronima.

U noći sa utorka na srijedu, 8./9. oktobar 2024. godine, nije bilo obilnijih padavina i novih problema na području općine Jablanica.

Zbog meteoalarma, odnosno vremenske prognoze da bi protekle noći moglo doći do obilnih padavina, a koje bi mogle pokrenuti nova klizišta i ponovo ugroziti živote stanovnika, u utorak (8.10.2024.) navečer je Federalni štab CZ donio Naredbu o hitnoj evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva sa ugroženih područja općine Jablanica i grada Konjica. Evakuisane osobe smještene su u privatnom smještaju u gradu (kod porodica), te u organizovanim kolektivnim prihvatilištima, gdje su im osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Potraga za nestalim osobama, čišćenje terena i osposobljavanje putne komunikacije, elektro i vodoopskrba, ostaju prioriteti. Prema informacijama iz PS Jablanica, i pored nadljuskih napora koje ulažu spasioci na terenu, tokom jučerašnjeg dana nije pronađena nijedna stradala žrtva. Prema istom izvoru, do sada je pronađeno 16 stradalih žrtava, dok se za 4 osobe traga. Jedno tijelo još uvijek nije identificirano.

Stanje na području cijele općine Jablanica i dalje je dosta složeno, ali brojne spasilačke ekipe, timovi sa mehanizacijom na terenu i volonteri ulažu maksimum napora, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.” – navodi se u saopćenju Štaba CZ Općine Jablanica.

Slični članci

Back to top button