BiHDruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Bujica kod Konjica odnijela čak i temelje kuće poznatog bh. režisera

Kako javlja ekipa Vijesti.ba koja se danas nalazi u Buturović Polju, u noći sa četvrtka na petak u bujici je nastradala i kuća poznatog bosanskohercegovačkog režisera, Mirze Idrizovića.

Na mjestu gdje se nekada nalazila kuća doajena jugoslovenske kinematografije danas je ostalo samo bara. Kako se može vidjeti na fotografijama, bujica je čak odnijela i temelje kuće.

Mirza Idrizović je rođen u 1939. a preminuo je 1997. Bio je filmski i TV režiser i scenarista.

Prvi igrani film ovog autora nosi naslov Ram za sliku moje drage (1968). NJedno od njegovih najpoznatijih djela je film Miris dunja (1982), ratna melodrama koja se bavi odnosom muslimana i jevreja tokom okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Ovaj film bio je jugoslovenski predstavnik za nagradu Oscar, a dobio je i Zlatnu arenu za scenario. Azra (1988) drugi je film iz Idrizovićeve ratne faze. Ovaj film govori o kraju rata u Sarajevu i položaju žene.

U pripremama za igrani film Bosanski rulet ga zatiče rat u Sarajevu. Radi za producentsku kuću Saga gdje režira nekoliko kratkih dokumentarnih filmova različite tematike. Ratni rad autora udruženi u Sagi je nagrađen Feliksom Evropske filmske akademije.

Na televiziji će ostati upamćen kao autor putopisne TV serije Hodoljublja.

Slični članci

Back to top button