BiHPolitikaVijesti

Ko su novi/stari gradonačelnici/načelnici?

Kad je riječ o Unsko-sanskom kantonu (USK) najvažnija vijest jest da je u Velikoj Kladuši izgubila stranka Fikreta Abdića. Naime, novi načelnik V. Kladuše je Boris Horvat kojeg je podržalo više stranaka.

Pobjedom SDA-ovog kandidata za načelnika Jasmina Musića, SDP je izgubio Ključ kao svoje dugogodišnje uporište. Musić je iz trećeg pokušaja postao načelnik Ključa. U Bužimu (SDA), Bosanskom Petrovcu (SDA), Bosanskoj Krupi (SDP) i Bihaću (POMAK) ostali isti načelnici. U Sanskom Mostu pobijedila je SDA, odnosno njihov mladi kandidat Mensur Seferović.

Aktuelni gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević (NES) osvojio je novi mandat. On je na čelu najmnogoljudnijeg grada Unsko-sanskog kantona od 2004. godine.

Kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) Erna Merdić-Smailhodžić je proglasila pobjedu u Gradu Zavidovići. Raniji načelnik Hašim Mujanović je promijenio više stranaka, a sad je član stranke Snaga naroda.

U Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK ) SDA je zadržala Visoko, Brezu, Kakanj, Tešanj i Doboj Jug, dok je pobijedila HDZ u Žepču i SDP u Maglaju. Promjena nije bilo u Zenici i Varešu gdje ostaje isti načelnik koji je izašao iz HDZ-a.

U Posavskom kantona HDZ ostaje na vlasti u Orašju i Šamcu, dok trka u Odžaku još nije okončana. Tu se očekuje pobjeda kandidata SDA.

Zijad Lugavić iz SDP-a ostvario je ubjedljivu pobjedu u utrci za gradonačelnika Tuzle. U Tuzlanskom kantonu je došlo do više promjena. SDA je od PDA izgubila Banoviće, dok je od PDA preuzela Kladanj. SDP je izgubio Gradačac i Gračanici od SDA, dok nije bilo promjena u Živinicama. Teočaku, Sapni, Kalesiji, Doboj Istoku gdje je SDA zadržala vlast. U Lukavcu (SD), Čeliću (SBiH) i Srebreniku (NiP) također nije bilo promjena.

Ernest Imamović iz SDP-a ostaje gradonačelnik u Goraždu, dok u preostale dvije općine BPK nije bilo promjena.

U Kantonu Sarajevo nije bilo promjena u Novom Gradu (SBiH), Centru (NS), Starom Gradu (SDP), Ilidži (NiP), Trnovu (SDA) i Vogošći (SDA), dok je u Hadžićima pobijedio mlađi kandidat SDA. U Ilijašu se vodila tijesna utrka u kojoj je pobijedio NiP, dok je u Novom Sarajevu pobjedu proglasila Benjamina Karić (SDP).

U Srednjo-bosanskom kantonu SDA je zadržala vlast u Travniku, Busovači, Jajcu, Gornjem Vakufu, dok je SDP pobijedio u Donjem Vakufu. U Bugojnu stanje još nije do kraja jasno jer je i SDA i SDP proglasili pobjedu. U Novom Travniku HDZ ostaje na vlasti, dok su izbori odgođeni u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici zbog poplava.

U Livanjskom kantonu HDZ ostaje na vlasti u Livnu i Kupresu, HNP je zadržao Tomislavgrad, dok su srpske stranke ostale na vlasti u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru.

Očekivano, u Zapadno-hercegovačkom kantonu (ZHK) nije bilo promjena. Dominacija HDZ-a je nastavljena i u Čitluku, Čapljini, Stocu, Neumu, Ravnom, dok je u Prozoru ostao isti načelnik koji je ranije napustio HDZ 1990.

Podsjećamo, izbori u Konjicu i Jablanici su odgođeni zbog poplava.

Gradonačelnik Mostara, Sarajeva i premijer Brčko Distrika se bira iz skupštine.

Mostarski.ba

Slični članci

Back to top button