BiHHercegovinaVijesti

Za poplavljena područja izdat novi narandžasti meteoalarm

Izdato je narandžasto upozorenje za jaču kišu na zapadu, istoku i sjeveru Hercegovine te za dio centralne Bosne.

Ovaj meteoalarm je izdat za područja na kojima smo prije nekoliko dana bilježili katastrofalne poplave koje su odnijele ljudske živote i nanijele ogromnu materijalnu štetu.

Očekuje se da će jača kiša, kako su naveli iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH) pasti 9. oktobra (srijeda) i to u periodu od 1:00 sat iza ponoći, a prestanak se očekuje u 11:00 sati ujutro.

– Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta – poručili su iz FHMZ-a.

Shodno tome, izdali su i preporuke:

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

I iz Federalne uprave civilne zaštite čiji su spasioci uz brojne druge njihove kolege kako iz BiH, regije i svijeta na terenu, objavili su na Facebooku navedenu obavijest.

Slični članci

Back to top button