BiHDruštvoPolitikaVijestiZanimljivosti

Izlaznost na izborima manja nego prije: Do 19 sati glasalo 47,72 posto birača

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Irena Hadžiabdić, održala je konferenciju za medije na kojoj je izvijestila o dešavanjima tokom izbornog dana.

Prema njenim riječima, sva biračka mjesta su zatvorena osim dva, a neka su radila do 19 sati, dok su neka zatvorena s manjim zakašnjenjem.

Treba uzeti u obzir da u nekoliko općina danas nije bilo izbora zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove Hercegovine i Srednje Bosne pa se može očekivati da će se izlasnost približiti onoj od prije četiri godine kada budu kompletirani svi rezultati.

Hadžiabdić je istaknula da je odaziv birača do 19 sati iznosio 47,72 posto, pri čemu u ovaj procenat nisu uračunati rezultati sa tri biračka mjesta – u Kotor Varoši, Istočnom Starom Gradu i Čapljini. Prošle godine izlaznost je iznosila 51 posto.

Predsjednica CIK-a je dodala da su prije deset minuta objavljeni testni rezultati iz pilot projekta dva, koji podrazumijeva optičko skeniranje glasačkih listića.

“Nakon deset minuta imali smo rezultate u nekim mjestima, što pokazuje da je ova tehnologija izuzetno efikasna u smislu brzog procesa, što je za nas veoma značajno”, izjavila je Hadžiabdić.

Također je spomenula i drugi pilot projekat koji se odnosio na autentifikaciju birača, istakavši da je i ovaj proces prošao uspješno.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button