DruštvoHercegovinaJablanicaMagazinVijesti

Hanu Maslo našli polomljenu, u potkošulji, stotinama metara daleko od kuće

Hanu Maslo vodena bujica je nosila stotinama metara. U noći sa četvrtka na petak u Donjoj Jablanici izgledi da će ona i njena porodica preživjeti bili su minimalni. Kad je shvatila šta se dešava i gdje se nalazi pred zoru, Hana je mislila da su oko nje svi mrtvi. Allahovom milošću su preživjeli, govori nam njena sestra Selma Hujdur.  

Hana je ona žena o kojoj ste čitali ili čuli na TV vijestima, trudnica koja je u poplavama izgubila bebu u osmom mjesecu trudnoće.  

Prostorija se u sekundama napunila muljem

Sve je počelo pred ponoć, kako su Selmi ispričali Hana i Alen, sestra i zet. Primijetili su da ispod vrata njihove kuće prodire mulj, blato. Izgledalo je kao da kiša i bujice nanose mulj i da u kuću neće prodrijeti ako uspiju dobro poduprijeti vrata. U samo par minuta ispostavilo se da su sva sila vode, kamenja, mulja “odnijeli” cijelu kuću. 

– Ja vam sad pričam ono što su mi njih dvoje ispričali, uz napomenu da su oni u stanju šoka. Oni su navečer legli na spavanje. Kuća je na dva sprata. Njih dvoje su bili u prizemlju a svekar, svekrva i od muža brat, na spratu. 

Alen je primijetio da ulazi blato kroz vrata. Vidjeli su kroz prozor da se nešto dešava i pokušao je prisloniti krevet na vrata kako to ne bi probilo, nije očekivao da će biti u tolikoj mjeri. Sljedeće šta se dešava je da ta poplava, ustvari taj mulj i pijesak, kamenje, prodire unutra. On je Hanu prebacio na drugi kauč ili krevet. U njegovom sjećanju je to da se prostorija već u sekundama napunila tim pijeskom i muljem, Hanu je to podiglo do plafona. 

Sljedeće šta se dešava je da je cijela kuća “skliznula”, urušila se. Sada te kuće nema.

Hana je rekla da je nju ta bujica onda odnijela, nosila ju je možda 500 metara do kilometar, ne znam koliko tačno, skroz dolje do vode. Ona se tu zakačila za neku granu. Nekao se izborila preko tog kamenja. Našla je nekakvu kolibu i tu se zavukla. Odjeća sa nje je bila potrgana. Bilo je užasno hladno. Našli su je samo u potkošulji. 

Kad se zavukla u kolibu našla je tepih i njime se ogrnula, rekla mi je da joj je tad bilo toplo, kad se time pokrila. Rekla mi je da je njen osjećaj bio da je ta noć prošla u trenu, a to se desilo pred ponoć, nju su našli ujutro kad je svanulo. Znači, ona je cijelu noć lutala, borila se i čekala, a meni je rekla da je njoj sve proteklo u trenu – ispričala je Hanina sestra Selma za Faktor. 

Možda je neko vrijeme bila bez svijesti? Vjerovatno. Kada su Hanu ujutro pronašli, ona nije mogla hodati. 

– U tom trenutku je, nažalost, ona sama bila svjesna da beba nije živa. Osjetila je da je boli stomak. Trebala se poroditi 11. novembra, taj je bio tremin – kaže Selma. 

Haninog muža Alena bujuca nije odnijela toliko daleko. 

Momenat olakšanja

– U svemu tome, vidio je majku kojoj je noga zaglavila, dok je sljedeća bujica krenula na njih. Uspio ju je povući i oni su se, koliko sam ih shvatila, uspjeli “izbaciti” ranije iz te bujice koja je nosila sve pred sobom. Njihova kuća je bila u strani. 

Nakon svega, naknadno su im rekli da su negdje dolje našli Hanu, dok je ona sve to vrijeme mislila da su oni svi mrtvi. Nije mogla vjerovati da je iko preživio. Kad je vidjela Alena, kaže da joj je laknulo, u cijeloj toj katastrofi sjeća se da je to bio momenat olakšanja kad je vidjela muža živog. 

Hvala Allahu živi su, cijela sestrina porodica je ostala živa – kaže Selma Hujdur. 

Hana i Alen su sada u bolnici u Mostaru. 

– Alen je na odjelu hirurgije, van je životne opasnosti. Tijelo mu je, malo je reći, iskasapljeno od udara, od svega. Hana je na intenzivnoj njezi i kod nje se ne može ući. Hvala Allahu stabilna je već neko vrijeme, ali rebra su joj polomljena, tu je bio i hitan carski rez, unutarnje krvarenje, pluća, slezena, svašta je oštećeno. Ja sam je vidjela, ugruhana je sva. Hvala Allahu sad je stabilno, ali doktorca je rekla da se svakim trenom može sve promijeniti, tako da se ona non – stop promatra i ulazak nam je zabranjen. Nadamo se da će biti dobro – priča Selma Hujdur. 

Porodica Maslo ostala je bez svega. Njihova kuća više ne postoji, niti bilo šta materijalno što su imali u Donjoj Jablanici. Selma pokušava prikupiti pomoć za njih, da im se osiguraju kakvi-takvi uvjeti za život. Apel za pomoć možete vidjeti na njenom Facebook profilu.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button