BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

KONJIC Hodžić izvijestio o intenzivnim naporima na terenu – važna obavijest građanima

U naporima da se saniraju razorni posljedice poplava koje su pogodile Neretvicu, sve raspoložive službe su i dan i noć na terenu, izjavio je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu. Ekipe su uspjele probiti put do sela u Neretvici i Lipovaca, a očekuje se dolazak dodatne mehanizacije iz Slovenije i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

“Situacija se iz sata u sat mijenja. Ekipe gorske službe, naše komunalno preduzeće s mehanizacijom probijali su se cijelu noć do sela u Neretvici, do Lipovaca. Također, drugi dio ekipe radio je na čišćenju puta, kako bi došli iznad Bukovlja. Svi smo na terenu i dan i noć”, rekao je Hodžić.

Hodžić je dodao da su uspjeli uspostaviti privremenu komunikaciju preko oštećenih mostova, te da se očekuje uspostavljanje dodatnih prilaza pogođenim područjima.

“Jučer smo uspjeli preko ovog mosta koji je oštećen, skoro uništen koliko, toliko napraviti neku privremenu komunikaciju da bi se moglo bar zaobilaznicom doći do Parsovića i ostalih sela. Očekujemo da ćemo danas i most u Seonici, koji je stradao, dijelom napraviti, da bi se privremeno moglo doći do Seonice. Jučer smo došli i do Kostajnice.” naglasio je Hodžić.

Hodžić je također istakao važnost koordinacije svih aktivnosti i apelovao na građane da se pridržavaju uputa kako bi se olakšali radovi na terenu.

“Jučer smo u određenim trenucima imali jedno konfuzno stanje, gdje je puno ljudi htjelo da dođe i pomogne. Razumijem sve te ljude i hvala im puno, ali često to napravi problem i oteža  situaciju svima na terenu. Najbitnije je da putna komunikacija bude čista, jer i danas očekujemo dolazak nekih 10 do 15 teških građevinskih mašina, koje zahtjevaju da kompletan put bude slobodan i danas ćemo imati tri punkta gdje nećemo dozvoliti da prolaze građani,” rekao je Hodžić.

………………..

Sva naša domaća građevinska operativa je upućena u Neretvicu.

Sve humanitarne aktivnosti koordinirati putem Gradskog štaba Civilne zaštite Konjic.

 Ekipe iz Elektroprivrede i BH Telecoma bile su na terenu i pokušavaju normalizovati stanje.

Napori na obnovi električne mreže u punom su jeku i struja je vraćena u neka područja, poput Buturović Polja, ali još uvijek postoje brojna naselja koja su bez napajanja. Također, iako je mobilna mreža djelomično uspostavljena, potrebno je dodatno vrijeme da se u potpunosti obnovi komunikacijska infrastruktura.

Ekipe će nastaviti s radovima na saniranju putne infrastrukture uz rijeku Seončicu, kako bi se omogućio pristup svim selima koja su odvojena od glavne saobraćajnice. Očekuje se dolazak dodatne mehanizacije koja će biti usmjerena na radove na Neretvi, posebno na području iznad Podhumskog mosta, prema Parsovićima i drugim selima koja su još uvijek nedostupna. Također, planira se izgradnja privremenog prijelaza u selu Gorica kako bi se uspostavila veza s ostatkom općine.

Slični članci

Back to top button