BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicVijesti

Buhač i Krišto na terenu u Jablanici i Konjicu

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač danas je, zajedno sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, ministrom unutrašnjih poslova HNK-a Marijom Marićem i načelnikom Štaba civilne zaštite HNK-a Eugenom Ćubelom, obišla pogođene prostore Jablanice i Konjica, gdje su se, na terenu, susreli sa načelnikom Općine Jablanica Damirom Šabanovićem i gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

Krišto je poručila da se čitavo bh. društvo treba angažovati na sanaciji posljedica ove prirodne katastrofe.

– U ovim najtežim trenucima moramo podići glavu i reći: moramo živjeti, moramo raditi, svi zajedno moramo biti usmjereni jedni na druge. Susjedne zemlje su nam ponudile pomoć i po tom pitanju koordiniramo stvari na terenu, a i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su uz nas u ovim teškim trenucima – rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, obećavši pomoć svih nivoa vlasti kako bi posljedice bujičnih poplava u Jablanici i Konjicu bile što prije otklonjene.

Premijerka Buhač i ovom je prilikom izrazila duboko saučešće porodicama nastradalih, ujedno i zahvalila svim službama i spasiocima koji su neprekidno na terenu gdje pomažu unesrećenima. Zahvalu je uputila i svim nivoima vlasti u BiH, kolegama premijerima kantonalnih vlada u FBiH, kao i državama iz okruženja, prije svih Vladi Republike Hrvatske koja je među prvima ponudila pomoć. Buhač je ponovila da je fokus Štaba civilne zaštite i Vlade HNK-a spašavanje ljudi i pružanje pomoći unesrećenima, ali i da će uslijediti ukupno zbrajanje štete i pomoć u obnovi Jablanice i Konjica.

– Tu računamo na više nivoe vlasti u BiH, ali i na njihovu pomoć u aktivisanju finansijske podrške iz evropskih fondova jer sanaciju ovog nivoa katastrofe nijedna lokalna vlasti nije u mogućnosti da sama iznese, tako ni HNK. Imamo čvrsta obećanja pomoći i sa državnog i entitetskog nivoa, te i ovom prilikom zahvaljujem gđi. Krišto što je sa nama – poručila je premijerka HNK-a.

Načelnik Općine Jablanica izjavio je da više nijedno naseljeno mjesto u općini Jablanica nije odsječeno. Velik broj mašina je angažovan na probijanju i čišćenju cesta u svim pravcima, ali je saobraćaj prioritetno otvoren za spasilačke službe. Iz Operativnog centra civilne zaštite Jablanica obavijestili su da je ukupno 67 osoba zatražilo ljekarsku pomoć u Domu zdravlja Jablanica, od kojih je njih četvero upućeno na dalje liječenje.

Na terenu u Donjoj Jablanici danas su i spasilačke ekipe iz Hrvatske koje, uz pomoć pasa tragača, pomažu u pretraživanju prostora.

Komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite i ministar finansija HNK-a Adil Šuta, zajedno sa Mensurom Turkićem iz JP Komunalno Mostar i Neldinom Pendićem, povjerenikom Mjesne zajednice Gornja Drežnica, boravio je danas na terenu Drežnice, gdje su radnici i mehanizacija JP Komunalno od jučer radili su na uspostavljanju putne komunikacije. Sa radom na terenu nisu prestajali ni noćas, a danas su uspješno saobraćajno ponovno povezane Gornja i Donja Drežnica. Kako javlja Šuta, na terenu su i službe iz JP Elektroprivrede BiH i BH Telecoma koji rade na otklanjanju kvarova i ponovnom uspostavljanju prekinute mreže.

Važna informacija je i da je federalna ministrica saobraćaja i komunikacija Andrijana Katić održala sastanak sa direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem i direktorom JP Željeznice FBiH Enisom Džafićem, na kojem je obaviještena o aktivnostima koje poduzimaju u cilju što hitnije normalizacije prometa na magistralnoj cesti M-17 i željeznici.

Iz Željeznica su akcentovali da je najkritičnija situacija kod Komadinovog vrela, gdje će obnova šina zahtijevati veće građevinske radove. Iz Cesta je, pak, akcentovano da se poduzimaju sve aktivnosti kako bi prohodnost magistrale za putnička vozila bila osigurana do sutra. Iz Štaba civilne zaštite HNK-a istovremeno podsjećaju da sve uspostavljene cestovne koridore za Jablanicu još uvijek mogu koristiti samo spasilačke ekipe i druga vozila sa posebnim dozvolama za ulazak na to područje. Na pravcu između Jablanice i Prozor-Rame spasilačka vozila saobraćaju jednom trakom, dok je saobraćaj prema Risovcu i dalje u prekidu zbog težih oštećenja na trupu tamošnjeg cestovnog pravca, saopćeno je iz Vlade HNK.

Slični članci

Back to top button