BiHHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Ovako izgleda dio magistralnog puta u Donjoj Jablanici: Zaglavljeni automobili i gomila otpada

Magistralni put u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je na nekoliko mjesta u potpunom prekidu. Negdje su problem napravila klizišta i odroni zemlje, a na nekim mjestima se i put rascijepio. Posjetili smo Donju Jablanicu, gdje je veliki broj otpada na cesti blokirao saobraćanje..

Do sada je raščišćen i saniran put do Konjica pa je jutros saobraćaj pušten za putnička i teretna vozila bez prikolice. Međutim, još uvijek nije prohodno do Mostara i Blidinja. Premijer FBiH Nermin Nikšić kaže da raščišćavanje ceste ide brže nego što su očekivali.

Međutim, s obzirom na razmjere štete, bit će potrebno mnogo vremena da se u potpunosti sanira cesta, no brojne ekipe su na terenu. Iz Euro-Asfalta su obavijestili da je njihova teška mehanizacija u Jablanici i da koriste sve resurse kako bi pomogli u sanaciji.

Poseban problem bi ovo mogao biti za željeznički saobraćaj, koji je važan za transport i ekonomiju u BiH.

Prema posljednjim informacijama, na području HNK je ukupno 13 poginulih u poplavama od čega je jedna osoba stradala u Buturović Polju (Konjic), a 12 njih u Jablanici. Traga se za još četiri osobe u Konjicu i šest osoba u Jablanici.

Novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun. Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button