BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Nikšić u Jablanici i Konjicu: “Situacija je katastrofalna, ali ćemo pomoći koliko možemo”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i članovi Vlade Federacije BiH od ranih jutarnjih sati nalaze se na terenu i obilaze područja zahvaćena poplavama i klizištima.

Premijer Nikšić tokom dana obišao je ugrožena područja na teritoriji općina Konjic i Jablanica.

Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović i federalna ministrica Nasiha Pozder posjetili su Donju Jablanicu i Buturović Polje.

Također, federalni dopremijer Toni Kraljević, koji je i komandant Federalnog štaba civilne zaštite, te federalna ministrica Andrijana Katić obišli su područja zahvaćena poplavama i klizištima u općini Jablanica, dok je federalni ministar Adnan Delić danas posjetio federalne ustanove socijalnog zbrinjavanja u općini Fojnica.

Članovi Vlade FBiH na terenu koordiniraju institucijama koje rade na spašavanju ljudskih života, osiguranju potrebne pomoći stradalim, raščićavanju poplavljenih područja, saniranju šteta, te uspostavljanju putne komunikacije.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije, te je formiran i Krizni štab Federalne vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira neophodne aktivnosti.

Vlada je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da na zahtjev kantonalnih štabova angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

Također, na podračunu Budžeta Federacije BiH za spašavanje trenutno je dostupno više od 20 miliona KM, a u slučaju potreba Vlada FBiH će izdvojiti sredstva i iz budžetske rezerve.

Nakon današnje hitne sjednice Vlade FBiH na kojoj je upućena inicijativa JP “BH Telecom” za izdvajanje sredstava za poplavljena područje u FBiH, ovo preduzeće izdvojilo je 1,5 miliona KM za pogođena područja.

Federalni premijer Nermin Nikšić posjetio je danas i ugrožena područja Konjica kako bi se uvjerio u razmjere štete nastale usljed poplava i klizišta.

Nakon što je Federalna vlada proglasila stanje prirodne nesreće u cijeloj Federaciji BiH, Nikšić je istakao da će se poduzeti sve potrebne mjere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu.

“Situacija u Donjoj Jablanici je katastrofalna”, rekao je Nikšić, dodajući da su prioritet potraga za nestalim osobama i uklanjanje šteta. Federalna vlada je stavila na raspolaganje svu potrebnu mehanizaciju kako bi se što prije normalizovala situacija.


Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH rekao je večeras za “Avaz” da je situacija na području Jablanice i Buturović Polja i dalje teška, ali da su spasioci uz pomoć teške mehanizacije uspjeli deblokirati Komadino Vrelo, što je dobra informacija.

On je cijeli dan proveo na terenu sa spasiocima, kako bi  koordinirao spašavanjem.

 – Važno je da se uspostavi komunikacija prema Mostaru. Ali, i dalje je zaista teška situacija. U Buturović Polju je i dalje kritično, uz Donju Jablanicu također, gdje ima dosta žrtava. U Buturović Polje se četiri osobe vode kao nestale, u Jablanici njih 12 – kaže Nikšić.

Nikšić tvrdi da će se šteta nadoknaditi, ali da živote niko ne može vratiti niti nadoknaditi.

 – U Donjoj Jablanici se obrušilo brdo, skoro cijelo selo je zbrisano. Zaista velika tragedija. Potresne su ispovijesti tih ljudi, porodica. Mnogi su izgubili svoje najmilije. Prema informacijama koje ja imam, u Jablanici je stradalo 16 osoba, a 12 se vodi kao nestalo. U Buturović Polju je stradalo jedna osoba, a traga se za četiri. No, problem su mjesta do kojih se nije došlo – kaže Nikšić.

Kako nam je rekao, sjednica Vlade FBIH bit će održana sutra u 12 sati, a štab će raditi i djelovati cijelu noć.

Slični članci

Back to top button