BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

Konjic proglasio stanje prirodne nesreće: Poplave odnijele domove i živote

KONJIC, 4. oktobar 2024. godine – Usljed obilnih padavina koje su pogodile i područje Konjica, proglašeno je stanje prirodne nesreće. Na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite, donesena je odluka o proglašenju ovog stanja, posebno za mjesnu zajednicu Neretvica koja je najviše pogođena.

Brojna klizišta i izlijevanja rijeka uzrokovali su veliku materijalnu štetu i ugrozili živote stanovnika. Gradonačelnik Osman Ćatić posjetio je ugrožena područja i potvrdio da se četiri osobe vode kao nestale.

Civilna zaštita je aktivirala sve raspoložive snage kako bi pomogla ugroženom stanovništvu. Pruža se pomoć u hrani, smještaju i traganju za nestalim osobama. Međutim, potrebe su velike, a situacija je i dalje ozbiljna.

Ćatić je uputio apel građanima da se uključe u pomoć i da prate upute civilne zaštite. Istaknuo je da je cilj pronaći nestale osobe i osigurati osnovne životne uvjete za sve pogođene stanovnike.

Konjička firma PBP na terenu je cijeli dan sa mašinama i kako saznaje portal novikonjic.ba uspjeli su iz drugog pokušaja učiniti prohodnim jedini put prema Buturović Polju.

Crveni križ Konjic uputio apel za pomoć

Zbog obilnih padavina, mnoge porodice u Neretvici su ostale bez krova nad glavom. Crveni križ Konjic moli sve dobre ljude da pomognu u ovoj teškoj situacijiNajpotrebnije su: voda, vreće za spavanje, higijenske potrepštine, topla odjeća, baterijske lampe za osvjetljenje.

Donacije možete donijeti u prostorije Crvenog križa  Konjic, ulica Kolonija – ujutro 5. oktobra 2024. godine od 8 sati. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 036-726-183.

NOVI APEL CRVENOG KRIŽA KONJIC

“Hvala svima na ogromnom odzivu. Nazalost, prema informacijama koje imamo NEDOSTAJE mnogo toga, a mi ćemo napisati šta najviše nedostaje kako biste znali šta donijeti u prostorije Crvenog križa Konjic sutra od 8h:

– hrana (konzervirana hrana kao prioritet, keksi, kroasan, suha hrana generalno)

– tečni sapun, šampon, gel za tuširanje

baterija za osvjetljenje, ručne svjetiljke

– powerbank (napunjen jer ljudi nemaju struju)

– sredstva za čišćenje

– četkice za zube i kaladont

– vreće za spavanje

– lijekovi

Hvala unaprijed❤️

Slični članci

Back to top button