BiHCrna hronikaHercegovinaJablanicaKonjicVijesti

JABLANICA Traži se helikopter za spašavanje djeteta!

Na hitnoj press konferenciji premijerka Hercegovačko – neretvanskog kantona, Marija Buhač, kazala je da je, da je sinoć područje Hercegovine, posebno sjeverni dio Jablanicu i Konjic pogodilo jako nevrijeme koje je prouzrokavalo velike materijale štete i ugrozilo mnoge živote.

Prioritet VLADE HNK je spašavanje ljudskih života. Svi su na terenu, koordiniraju i pomažu spasilačkim službama i drugim insttiucijama. Kontaktirali su Oružane snage Bosne i Hercegovine u cilju slanja helikoptera za spašavanje djeteta u Jablanici.

Prema nezvaničnim informacija, na žalost ima i nastradalih građana. Uskoro više informacija…

update: 10:50 sati

S obzirom na kriznu situaciju na sjeveru HNK-a, nastalu kao posljedica iznimno velikih oborina, izlijevanja rijeka, odrona i urušavanja saobraćajnica, potpunog prekida cestovne i željezničke, djelomično telekomunikacijske infrastrukture, u Štabu civilne zaštite HNK-a u Mostaru novinarima su se obratili premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i komadant Štaba civilne zaštite HNK-a Adil Šuta. U privitku je dostupan zvučni zapis obraćanja:

—————

Oružane snage BiH bit će angažirane u punom kapacitetu kako bi pomogle stanovništvu poplavljenih područja, potvrdio je ministar odbrane BiH Zukan Helez. Najteža situacija je u općini Jablanica.

– Inžinjerijska jedinica već je na terenu i vrši procjenu. Oni će to uraditi vrlo brzo i sigurno ce trebati inžinjerijske jedinice. Dolje će biti upućen i helikopter, jer trebamo evakuisani jedno dijete koje su izvukli iz neke ruševine. Ima poplava, odrona, uputili smo i zahtjev EUFOR-u da nam pomogne – kazao je Helez za Avaz.

Osim u Jablanici i Konjicu teška situacija je i u Fojnici, Kiseljaku i Kreševu pa će Oružane snage imati puni angažman.

Slični članci

Back to top button