BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Protestna šetnja sindikata osnovnih i srednjih škola HNK

Sindikati osnovnih i srednjih škola i na bosanskom i na hrvatskom jeziku sa sindikatom Sveučilišta obilježili su međunarodni Dan učitelja protestnom šetnjom ulicama u centru Mostara.

Protestna šetnja organizirana je u znak nezadovoljstva što Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije udovoljila zahtjevima sindikata za povećanje plata.

Općinski sud u Mostaru je početkom septembra, nakon postupka kojeg je pokrenula Vlada HNK, najavljeni generalni štrajk prosvjetara proglasio nezakonitim. Umjesto štrajka, nastava je počela redovno, 9. septembra, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Od ove Vlade nažalost nije bilo gore. Obrazovanje im je na zadnjem mjestu. Od svih kantona, naše plate su zadnje ili predzadnje. Plate ministara i premijerke Marije Buhač su najjače, veće nego u federalnih”, kazao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK.

Milić kaže da su sa “starom” vladom dogovorili povećanje plata za 15 posto, “ali se ta priča promijenila s novom vladom koja kaže da su u dubiozama i da oni nemaju para ni za što”.

Iz Koordinacije sindikata obrazovanja u HNK ranije su saopćili da “Vlada HNK nema sluha za povećanje plata, uprkos višemjesečnim pregovorima i brojnim protestima i štrajkovima upozorenja”.

“Posebno je velik problem neusklađivanje plata s rastućim životnim troškovima, tako da prosvjetni radnici ne mogu održavati životni standard koji odgovara njihovoj obrazovnoj kvalifikaciji i ulozi u društvu”, saopćeno je ranije.

Protesti prosvjetnih radnika i zahtjevi za povećanjem plata traju od jeseni prošle godine. Sindikati obrazovanja u HNK su u više navrata tražili povećanje plata za 15 posto, te isplatu jednokratne novčane pomoći.

Iz Vlade HNK je u više navrata saopćeno kako Vlada neće dozvoliti neodgovorno upravljanje kantonalnim budžetom, kao i da za traženo povećanje plata prosvjetnim radnicima nema mogućnosti u budžetu HNK.

Predsjednica Vlade HNK, Marija Buhač (HDZ BiH) ranije je izjavila da rast poreznih prihoda ne može pratiti povećanje plata koje traže sindikati. Ministar obrazovanja u ovom kantonu Adnan Velagić (SDA) kazao je ranije da je Vladi HNK stalo da budžet bude stabilan, te da nisu spremni ići u rizik.

Iz Vlade HNK je ranije saopćeno kako je sindikatima, između ostalog, ponuđena isplata jednokratne novčane pomoći budžetskim korisnicima u iznosu od 1.000 maraka (oko 500 eura), te ponuđeno povećanje plata zaposlenim u obrazovanju u iznosu od pet posto.

Prema ranijim najavama, protestnoj šetnji prosvjetara kroz centar Mostara pridružili su se i Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNK.

Međunarodni dan učitelja obilježava se 5. oktobra.

Hercegovačko-neretvanski je jedan od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. U kantonalnoj nadležnosti su, pored ostalog, obrazovanje i zdravstvo.

U drugom entitetu, Republici Srpskoj, obrazovanje i zdravstvo su u entitetskoj nadležnosti.

Radio Slobodna Evropa

Slični članci

Back to top button