BiHDruštvoVijesti

Federalni MUP pokrenuo kampanju ”Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama”

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine danas je pokrenulo kampanju “Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama” u cilju podizanja svijesti javnosti, edukacija o pravima žena i unapređenje saradnje institucija te edukacija građana o načinima prijavljivanja nasilja.

Vahidin Munjić, direktor Federalne uprave policije, istakao je kako je neophodno uvrstiti femicid kao posebno krivično djelo.

“Mogu da kažem da smo mi u koordinaciji direktora Federalne uprave i policije i političkih komesara podržali izmjene i dopune krivičnog zakona da se propiše termin femicid kao krivično djelo, s obzirom na to da smo u prošloj godini, i početkom ove na području FBiH imali više krivičnih djela nasilja nad ženama, odnosno ubistava”, rekao je Munjić.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak rekao je da su učinili sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se stanje popravilo na polju borbe protiv nasilja u porodici.

Istakao je da je zahvaljujući pritisku javnosti, donesena mjera od 30 dana pritvora za osobe prijavljene za nasilje u porodici.

“Najbitnija stavka u svemu je preventiva i gledaćemo kako da se preventivno djeluje i da se takve stvari ne dešavaju ili da se smanjuju”, kazao je Isak, koji je pozvao građane da nasilje prijavljuju kantonalnim upravama policije.

Tokom prošlih i ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen porast krivičnih djela protiv braka, porodice i omladine, a zabilježeno je i nekoliko slučajeva femicida.

U Bosni i Hercegovini su u funkciji dvije SOS linije koje služe za prijavljivanje nasilja u porodici – 1264 za Republiku Srpsku i 1265 za Federaciju BiH.

BHRT

Slični članci

Back to top button