BiHDruštvoKonjicKulturaMagazinVijesti

Ismet Smajlović: Predizborna kampanja kao ring

● Ukazujući se pred glasačima pojedini kandidati kao da imaju ugrađen mumlafon u grlu: a-a-a-a, e-e-e-e, ovaj, onaj, a-ha, e da, je li, znači, donosivani, dakle, kako se zove, no međutim, često puta, šta sam ono htio reći, kao što rekoh, šta reći još…

● Jedan vlastoljubac prijeti da je „vrijeme da se podigne gard“, dok drugi glasačima poručuje da je „vaša borba i moja borba“. Postaje li lov na funkcije borilačka vještina, a ne umijeće osmišljavanja života građana?

● „Kad na površinu ispliva neodgovorni populizam“, onda se izvođači političkih radova ovako obraćaju penzionerima: “Ja nemam oraha u džepovima“, „trebamo učiniti sve što možemo…, treba znati…, zalagat ću se…, insistirat ću“…

● Pojedini kandidati pred glasače izlaze  sa „referencama“ u vidu zatamnjenih naočala i kape. Tako se odaju da se ne usuđuju čista obraza narodu pogledati u oči.

● Penzioneri „odumiranje na rate“ neće p(r)edeverati sve dok se anestezirani pedevejci i pedevejke iz inspekcija ne počnu miješati u svoj posao.

● Neki bi kandidati svojim likom i nedjelom mogli dospjeti jedino na – bandidatsku listu.

● Čim je postao punoljetan, metnulo ga na listu. Rodbinskim i otkupljenim glasovima steći će prvo „radno mjesto“ – vijećnik paušalac.

● Izgleda da je ljubiteljima paušala najefikasnije otkupiti glasove. Žrtvuju npr. „kaemovskog Musu„ i poslije nemaju obavezu prema prodavcima glasova u vidu zateznih kamata u obliku prozivanja, podsjećanja na udijeljeni glas.

● Pripadnik intelektualnog proletarijata koji nije u stranci, dakle, nije „nastran“, plaća  danak u irgatovanju. Njegovo je da piše referate, in memoriame, promotivne publikacije, dok ispiljeni iz stranačkih inkubatora pišu platne naloge, potpisuju račune, honorare za članstva u komisijama, nadzornim, upravnim odborima.

Slični članci

Back to top button