DruštvoHercegovinaKulturaMagazinVijesti

Sutra protestna šetnja sindikata obrazovanja HNK

Sindikati osnovnih i srednjih škola HNK i mostarskog Sveučilišta obilježit će Dan učitelja protestujući i tražeći svoja prava na ulici, a protestna šetnja bit će održana u srijedu, 2. oktobra u 12 sati od Kantarevca, preko Rondoa do zgrade kantonalne Vlade u Mostaru.

Iz Koordinacije sindikata obrazovanja HNK navode kako ignorantski odnos Vlade na njihove zahtjeve traje još od kraja prošle godine, a ključna tačka nezadovoljstva odnosi se na plate.

“Vlada HNK nema sluha za povećanje plata, uprkos višemjesečnim pregovorima i brojnim protestima i štrajkovima upozorenja. Posebno je velik problem neusklađivanje plata s rastućim životnim troškovima, tako da prosvjetni radnici ne mogu održavati životni standard koji odgovara njihovoj obrazovnoj kvalifikaciji i ulozi u društvu”, ističu iz sindikata.

Napominju kako prosvjetna struka nikada nije bila ovako degradirana kao danas, te da uprkos svemu i dalje vjeruju kako se samo kroz dijalog s Vladom radnicima u obrazovanju može omogućiti dostojanstvo popravljanjem statusa u društvu.

Protestnoj šetnji će se pridružiti i Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNK, navodi se u saopćenju.

(Fena)

Slični članci

Back to top button