DruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Sindikati prosvjete u HNK ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plata

Štrajk koji su početkom septembra pokrenuli Sindikati obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), na zahtjev Vlade Općinski sud u Mostaru prvo je privremeno zabranio. Potom ga je proglasio nezakonitim. Sindikati su takvu odluku suda nazvali sunovratom demokratije i uložili žalbu. Od zahtjeva za povećanjem plata, tvrde, neće odustati, te najavljuju uskoro i mogućnost protesta.

Rješenjem Općinskog suda u Mostaru prosvjetnim radnicima u HNK je zabranjeno organiziranje štrajka. U rješenju stoji da nije ispoštovan proces mirenja, nisu dogovoreni poslovi koji se ne prekidaju za vrijeme štrajka, te da se štrajkom krši konvencija o pravima djeteta. Sindikati su ovu odluku nazvali skandaloznom i udarom na demokraciju i pravo na štrajk za više od tri hiljade prosvjetnih radnika.

“Ako ljudi ovako razočarani ulaze u učionicu, mislim da prave ogromnu štetu obrazovanju”, rekao je Edin Sarajlić iz Sindikata osnovnik škola HNK.

Sindikati su uložili žalbu na odluku suda. Od svojih zahtjeva neće odustati, jer kažu Vlada ima novaca. Premijer i ministri u HNK imaju najveće plate u Federaciji, tvrde Sindikati, dok je plata prosvjetara, kažu, među najnižima, tek na osmom mjestu po kantonima.

“Naši zahjevi su isplata jednokratne pomoći, 2750 maraka, povećanje plate od 30 posto, zatim vraćanje mentora i svajetnika u stari status koji su imali, zatim isplata bolovanja preko 42 dana našim radnicima, kao i ostalima”, rekao je Josip Milić iz Sindikata Srednjih škola HNK.

Kompletan tekst je na linku

Mostarski.ba

Slični članci

Back to top button