BiHDruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Roditelji sada moraju tjerati djecu vani

Istraživanje o nasilju na internetu među učenicima nekih od osnovnih i srednjih škola s područja Mostara, koje je provela nevladina organizacija Agencija za održivi razvoj “Altus”, pokazalo je da je više od trećine mladih iskusilo da im je neko od njihovih vršnjaka slao podrugljive poruke s ciljem uznemiravanja ili izazivanja straha.

Taj podatak, kako je u intervjuu za Radio gradska mreža – Mostarski radio protumačio sociolog Esved Kajtaz iz Mostara, među ostalim pokazuje i koliko mladi provode vremena u virtuelnom svijetu, te koliko dolazi do normalizacije tog virtuelnog svijeta u realnom, svakodnevnom životu.

Virtuelni umjesto realnog života

Gostujući u emisiji “Intervju sedmice” Radija gradska mreža – Mostarskog radija, prof. dr. Esved Kajtaz, sa Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koji je radio kao saradnik radio navedenom istraživanju, rekao je uz ostalo kako su nekad roditelji vodili djecu u kuću, a sada ih bukvalno tjeraju vani. Potpuno se promijenio pogled na svijet, kazao je taj sociolog.

“Djeca i mladi žive većinom u tom virtuelnom svijetu, koji je postao svakodnevica”, naglasio je prof. dr. Esved Kajtaz, komentarišući rezultate istraživanja agencije “Altus”.

Agencija za održivi razvoj “Altus” iz Mostara provela je istraživanje na 125 djece iz nekih od osnovnih i srednjih škola u Mostaru, starosne dobi između 12 i 18 godina.

Preko trećine ispitanih odgovorilo je da im je neko od njihovih vršnjaka slao podrugljive poruke s ciljem uznemiravanja ili izazivanja straha.

Tako je 63,20 posto ispitanih navelo da nikad nije imalo takva iskustva. Međutim njih 22,40 posto je naznačilo da su jednom ili dva puta primili poruke navedenog sadržaja. 9,60 posto ispitane djece je kazalo da je između 3 i 5 puta primilo poruke neprimjerenog sadržaja, njih 1,6 posto je navelo da je takvu komunikaciju primilo između 6 i 10 puta, a preko 10 puta poruke s ciljem uznemiravanja ili izazivanja straha primilo je 3,2 posto ispitanih.

Žrtva i nasilnik može biti svako

U intervjuu za Radio gradska mreža – Mostarski radio prof. dr. Esved Kajtaz je protumačio navedene rezultate ispitivanja sa sociološkog aspekta. Upitan šta je pomenuto istraživanje pokazalo, Kajtaz je pored ostalog izjavio:

“To znači da nasilnik i žrtva nasilja može biti ili muško ili žensko; može biti učenik osnovnih škola ili učenik srednjih škola; može biti dijete koje ima samo jednog roditelja, koje ima dva roditelja; koje ima braću i sestre, koje nema braću i sestre; može biti nasilnik i žrtva onaj ko koristi bilo koju društvenu mrežu i može biti žrtva bez obzira koje porijeklo imaju, što se tiče obrazovnog statusa roditelja”, kazao je taj sociolog.

On je istakao da se na prvi pogled čini kako trećina ispitanih, koji su naveli da su doživjeli neku vrstu online nasilja, i nije veliki broj.

“Od 125 ispitanika, ako uzmemo trećinu, hajmo reći, iako se na tome treba raditi, to je mali broj. Ali, ako uzmete od 1250, od 12500, taj se broj povećava. I kako se povećava broj stanovništva, taj broj je veći veći”, naglasio je prof. Kajtaz.

S obzirom na to da je Mostar relativno mala sredina, prof. Kajtaz je upozorio da nasilje na internetu može brzo prerasti u stvarno nasilje, u realnom svijetu, jer je žrtva lako dostupna nasilniku.

“Što se tiče samih oblika nasilja, pošto u virtuelnom svijetu mi ne možemo saznati kako se koja osoba osjeća, možemo samo ući u sferu psihologije da su to većinom problemi koji su psiho-emocionalne prirode i koji kasnije tek mogu prerasti u (probleme) fizičke prirode, kada te osobe koje su, možda, nasilnici preko društvenih mreža, odnosno koji su nasilnici preko same virtuelne tehnologije, mogu sprovesti to nasilje i u fizičkom obliku”, naglasio je taj sociolog sa Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

On je dodao i da bilo koji vid nasilja ostavlja trajne posljedice na žrtvu, ali i na samog nasilnika.

Podsjeća i da oblici online nasilja, u svijetu poznatijeg kao cyberbullyinga, uključuju prijetnje, krađu profila, ismijavanje, slanje neprikladnih sadržaja, kao i ucjene.

“Dakle, sve ono što ugrožava dijete, a dijete je nemoćno da se bori protiv toga”, istakao je prof. dr. Esved Kajtaz.

Cijeli intervju sa prof. Esvedom Kajtazom može se poslušati na linku:

Inače, Agencija za održivi razvoj “Altus” iz Mostara je pokrenula projekat pod nazivom “Empowering youth to counteract cyberbullying through innovative teaching and advocating legislation reform in Herzegovina-Neretva Canton, BIH”, odnosno “Osnaživanje mladih za suzbijanje cyber nasilja kroz inovativnu nastavu i zagovaranje reforme zakonodavstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), BiH“. Cilj projekta je suočavanje sa – kako su naveli iz “Altusa“ – rastućom problematikom internet nasilja među djecom na području HNK. Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija, posjetite www.altus.ba.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button