DruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Realizacije savremenih infrastrukturnih projekata u kampusu Univerziteta „Džemal Bijedić“

U kampusu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru koji je smješten u Univerzitetskom sportsko-rekreacionom centru „Midhad Hujdur Hujka“ započela je prva faza realizacije više modernih i savremenih projekata koji imaju za cilj unapređenje infrastrukturnih resursa Univerziteta. Tačnije, realizacija se odnosi na dva značajna projekta u vrijednosti od milion i osamstohiljada konvertibilnih maraka (1.800.000 KM).

Prvi projekat predviđa renoviranje stare zgrade Univerziteta, odnosno zajedničkog prostora koji koriste skoro sve organizacione jedinice zbog čega je navedeni objekat od izuzetnog značaja za Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru. O ovom i drugim projektima za naš portal govori rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović.

„Prostorije u staroj zgradi Univerziteta su savremeno opremljene, ali je kompletna zgrada u vrlo lošem statičkom i strukturalnom stanju, počevši od krova, fasade, otvora, toaleta koji zahtjevaju renoviranje i nadogradnju. Završili smo proces javne nabavke, radovi su započeli, te očekujemo da će biti završeni za dva do tri mjeseca“ kazala je rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović.

Vrijednost projekta renoviranja stare zgrade iznosi 600.000 konvertibilnih maraka. Drugi značajan infrastrukturni projekat je renoviranje i modernizacija sportskih terena na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru čija se vrijednost procjenjuje na milion konvertibilnih maraka, a koji će služiti za izvođenje nastave, te će imati rekreativnu ulogu, što znači da će iste moći koristiti studenti, zaposlenici Univerziteta, sportske ustanove i organizacije, ali i svi građani Grada Mostara.

U nastavku, rektorica prof. dr. Huseinbegović govori o uspješnom procesu iznalaženja sredstava za realizaciju navedenih projekata.

„Od Grada Mostara smo dobili grant u iznosu od 600.000 konvertibilnih maraka za renoviranje sportskih terena, te 200.000 konvertibilnih maraka za rekonstrukciju krova na staroj zgradi od strane Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica. Za kapitalne projekte Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nam je dodijelila sredstva u iznosu od milion konvertibilnih maraka“ naglašava rektorica prof. dr. Huseinbegović.

Detaljnije o navedenim projektima, ali i o drugim značajnim infrastrukturnim projektima čija realizacija je planirana u budućnosti, poput izgradnje nove zgrade Univerzitetske biblioteke, izgradnje dodatnih prostorija u Studentskom domu Antalija, kao i prostora za odmor i rekreaciju studenata pogledajte u videu intervju formi rektorice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru za portal Mostarski.ba.

U nastavku pogledajte video!

Slični članci

Back to top button