BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć od Vlade FBiH

Nakon što su penzioneri u Federaciji BiH zatražili vanredno usklađivanje penizija, međutim, nakon pokušaja razgovora, dogovorena je samo isplata jednokratne novčane pomoći. 

Naime, prema postignutom dogovoru između resornog ministra Adnana Delića i predstavnika penzionera, do vanrednog povećanja penzija neće doći zbog toga što nisu stećeni zakonski uslovi, dato je obećanje da će se formirati radna grupa koja će istražiti nedostatke i sporne tačke trenutnog zakona. 

Također, najavljena je isplata jednokratne pomoći koja zavisi od visine penzije. Naime, za sve penzionere koji primaju penziju manju od 1.000 KM dobit će pomoć u iznosu od 200 KM, dok oni koji primaju penziju veću od 1.000 KM dobit će pomoć u iznosu od 100 KM

Nezadovoljni penzioneri su se okupili na protestu zbog, kako kažu, neuspješnih pregovora njihovih predstavnika i predstavnika Vlade, a najavili su i veliki protest samo tri dana prije lokalnih izbora koji će se održati 6. oktobra 2024. godine. 

Ministar je ranije naveo da problemi ove populacije proizilaze iz činjenice da trenutno u Federaciji BiH radi i doprinose plaća 549.000 uposlenika, a trenutno ima 451.000 penzionera. Broj penzionera raste, a to ne prati rast broja radnika.

Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button