BiHDruštvoMagazinVijesti

Anesteziolog oslobođen optužbi za bludničenje nad pacijentom

Tužilac iz Banje Luke Aleksandar Simonović kažnjen je smanjenjem plaće za 30 posto zbog propusta u krivičnom predmetu Darko Golić.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) nam je potvrđeno da je Simonović oglašen krivim zbog prekršaja – nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti. Izrečena mu je disciplinska mjera smanjenje plaće za iznos od 30 posto na period od šest mjeseci.

– Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH je donijela odluku kojom je prihvatila sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti, zaključen između Kancelarije disciplinskog tužioca i tuženog Aleksandra Simonovića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci. Tuženi Simonović oglašen je odgovornim – potvrđeno nam je u VSTV-u.

Disciplinska tužba je podnesena 8. aprila 2024. godine, a predmet protiv Simonovića je formiran po službenoj dužnosti.

Okružni sud u Banjoj Luci je tada pravosnažno oslobodio bivšeg načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a RS-a Darka Golića optužbe za spolno uznemiravanje pacijenta.

Prvostepena presuda je donesena u septembru 2022. godine kada je Osnovni sud Banja Luka donio odbijajuću presudu Goliću jer se radi o krivičnom djelu koje se preduzima po prijedlogu oštećenog, a koji postupajući tužilac Aleksandar Simonović nije podnio u zakonskom roku od tri mjeseca.

Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je počinio bludne radnje nad 36-godišnjim pacijentom koji je 40 dana bio u komi u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

Sve su navodno primijetili zaposleni u UKC-u RS-a pa je uprava bolnice o tome obavijestila policiju, navodeći da su “od dežurnog osoblja obaviješteni da postoje sumnje da se njihov uposlenik ponašao neetično prema pacijentu”.

Golić se teretio da je 19. januara 2020. u periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, kao ordinirajući doktor, pacijenta M. Đ. “ljubio u lice, u čemu je zatečen od medicinskog osoblja”.

Postupak u ovom predmetu je bio zatvoren za javnost.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button