BiHMagazinSvijetVijesti

Mnogima omiljeno godišnje doba: Danas počela jesen

Danas je službeno započela jesen, mnogima omiljeno godišnje doba zbog živopisnih boja prirode, dužih noći, svima voljenih jesenskih plodova poput jabuka, grožđa i tikvi.

Ove nedjelje se širom svijeta obilježava ekivnocij, trenutak kada Sunce prolazi tačno iznad ekvatora. 

Riječ ekvinocij potiče od latinskog “aequinoctium”, što označava jednake dužine dana i noći (aequi = jednako, noct = noć). Ovo je jedan od dva dana u godini kada su dan i noć jednake dužine svuda na Zemlji; drugi takav dan je prvi dan proljeća.

Međutim, dan i noć zapravo nisu savršeno izjednačeni tokom jesenskog ekvinocija. Naime, ekvinocij se definiše kao dan kada središte Sunca zađe tačno 12 sati nakon izlaska, dok se dan mjeri od trenutka kada Sunce prvi put izađe do trenutka kada njegov posljednji dio zađe, kako su istakli iz Američkog mornaričkog opservatorija.

Uprkos tome, trajanje dana i noći je približno jednako nekoliko dana prije i poslije ekvinocija. Jesen traje do 21. decembra, kada se događa zimski solsticij.

Prvi dan jeseni u BiH bio je sunčan, s jutarnjim temperaturama od 7 do 13 stepeni, a na jugu do 16 stepeni. Dnevne temperature kretale su se od 18 do 24 stepena, a na jugu su dostigle do 27 stepeni.

Radiosarajevo

Slični članci

Back to top button