BiHDruštvoKonjicKulturaMagazinVijesti

Konjički osnovci posjetili Franjevački samostan u Fojnici

Učenici Prve osnovne škole Konjic su posjetili Fojnicu i Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga. Imali su priliku upoznati se, družiti i učiti sa djecom iz različitih gradova Bosne i Hercegovine.

Radionicama su, u pratnji nastavnice Sade Korić, prisustvovale učenice: Merisa Balić, Amina Hebibović, Nejla Nezirević, Lejla Ramić i Nejla Šljivo.

Teme ovogodišnjih radionica su:

– Staro pismo bosančica; radionica posvećena bosančici, najstarijem pismu na Balkanu. Ova radionica pruža jedinstvenu priliku da učesnici urone u bogatu kulturnu baštinu naše regije kroz proučavanje najstarijeg pisma koje sa sobom nosi značajnu povijest i tradiciju.

– Escape room – radionica koja je pružila priliku da se djeca zabave dok istražuju čudesne tajne i priče koje kriju muzejski eksponati i zanimljiv način upoznavanja bogastva naše historije i umjetnosti.

– Ljekovito bilje Fojnice – znanja i iskustva o ljekovitosti biljaka prenosila su se s koljena na koljeno, najčešće usmenim putem. U ovoj radionici djeca su interaktivno sudjelovala i na taj način upoznali čaroliju ljekobilja.

– Ljepota različitosti – u ovoj radionici djeca su imala priliku da urone u emocije i priče koje čine svakodnevni život posebnim. Spojili su srcu i dušu, i olovkom zajedno stvorili crtež koji je prenio suštinu običnog čovjeka.

Ovo je radionica koja pokazuje ljepotu različitosti i odličan primjer za obilježavanje Međunarodnog dana miira., a naše certificirane učenice će stečeno znanje kroz radionice u školi, prenjeti svojim drugarima.

Zahvaljujemo se domaćinima i Civitas Bosne i Hercegovine timu na preljepom dočeku, izvanrednom druženju i prilici da se nauči nešto novo, navedeno je u obavijesti škole.

Slični članci

Back to top button