BiHBiznisDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

Konjic dobio pametne reciklomate: Građani oduševljeni novitetom

Konjic je postao bogatiji za tri pametna reciklomata koji su postavljeni na lokacijama osnovnih škola i Srednje škole. Ovaj inovativni način odvajanja otpada naišao je na veliko odobravanje građana, a posebno najmlađih.

Kako je kazao direktor JKP Standard Konjic, Samir Memić, reciklomati su nabavljeni zahvaljujući Gradskoj upravi, a njihov cilj je podizanje svijesti o važnosti reciklaže i očuvanja okoliša.

“Građani Konjica su s oduševljenjem prihvatili ovaj novitet. Sam proces je jednostavan: dovoljno je odnijeti plastičnu, aluminijsku ili staklenu ambalažu do reciklomata i ubaci je u mašinu. Pametni softver prepoznaje vrstu otpada i sortira ga”, pojasnio je Memić.

Šta dobijamo recikliranjem?

Osim što čuvamo okoliš, recikliranjem možemo osvojiti i nagrade. Učenici osnovnih škola mogu dobiti olovke, dok oni stariji mogu osvojiti ulaznice za Vrelo Bosne, Pionirsku dolinu ili donirati sredstva za humanitarno udruženje Pomozi.ba. Uskoro će biti omogućeno i dopunjavanje mobilnih telefona.

“Želimo da Konjic postane zeleni grad, a reciklomati su samo jedan korak u tom smjeru. Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da se uključe u ovu akciju”, istakao je Memić.

Slični članci

Back to top button