DruštvoHercegovinaKulturaVijesti

Čapljina odaje počast žrtvama okupacije Hercegovine

Čapljinjani su se jučer, 19. septembra 2024. godine okupili kako bi odali počast žrtvama okupacije Hercegovine koja se dogodila 19. septembra 1991. godine od strane jedinica Jugoslovenske narodne armije (JNA) i rezervista iz Niša, Valjeva, Užica, Titograda, Nikšića i drugih mjesta Srbije i Crne Gore, potpomognutih paravojnim jedinicama iz Nevesinja, Bileće, Trebinja, Ljubinja, Tasovčića, Žitomislića, Ortješa, Raštana, Bjelog Polja i drugih mjesta mostarske opštine.

“Ovaj dan, koji se obilježava kao dan organizovanog otpora, bio je prilika da se prisjetimo hrabrosti i žrtve onih koji su se suprotstavili agresoru. Povodom tih događaja Patriotska liga Čapljina je reaktivisala sastav kriznog štaba u cilju zaštite sigurnosti i bezbjednosti uznemirenog civilnog stanovništva dubravske visoravni. Krizni štab Čapljine, koji je tokom rata imao ključnu ulogu u zaštiti civilnog stanovništva, posebno onih na dubravskoj visoravni, također je bio u fokusu današnjeg obilježavanja. Aktivnosti štaba su bile od neprocjenjivog značaja u teškim ratnim uslovima.” – kaže Hamo Taslidža, iz Patriotske lige Hercegovine.

Cvijeće je položeno na mjesto pogibije rahmetli Bećira Boškaila, prvog predsjednika SDA Čapljine, čiji je život tragično prekinut zbog njegove borbe za slobodu. Boškail je bio jedan od organizatora otpora i istaknuti pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Delegacije su također posjetile zajedničko šehidskо spomen-turbe u Čapljini, gdje su se prisjetile stradanja i žrtve svih onih koji su položili svoje živote za odbranu domovine. U emotivnim govorima, učesnici su istakli značaj sjećanja na prošlost kako bi izgradili bolju budućnost.

“I ova godišnjica je bila prilika da se naglasi važnost jedinstva i zajedništva, te da se podvuče potreba da se mlađe generacije edukuju o stradanjima koja su zadesila naš narod. Inače, ovo tradicionalno obilježavanje je označeno po planu Udruženja Patriotske lige BiH Čapljine kao dan organizovanja otpora na okupaciju Hercegovine.” – ističe Taslidža.

Slični članci

Back to top button