BiHDruštvoVijesti

Ima čak 75.560 KM neplaćenih kazni, nema vozačku, a idalje na cesti

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saopćeno je da su jučer njihovi pripadnici oduzeli dva vozila čiji su vozači imali visok iznos neplaćenih kazni.

Jedan od njih, tridesettrogodišnji S. S. ima čak 75.560 maraka neplaćenih kazni te mu je privremeno oduzet golf 2. Kako su naveli, ovaj vozač je višestruki povratnik u činjenju prekršaja, a nema ni vozačku dozvolu.

Općinskom sudu u Sarajevu će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za počinjeni prekršaj iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH.

Međutim, postavlja se pitanje šta samo oduzimanje vozila obijesnim vozačima znači građanima kada ono neće riještiti problem nesavjesne vožnje. Kao što je poznato, u FBiH vozači se kažnjavaju po prekršanoj prijavi koji ne predviđaju  mogućnost zatvorske, već novčane kazne te kazne oduzimanja vozačke dozvole.

Drugim riječima, oduzimanje auta neće spriječiti ovog višestrukog povratnika da opet napravi brojne prekršaje i nastaviti biti sigurnosna prijetnja na bh. cestama, dok će se nove kazne nastaviti “nizati”.

Prema istraživanju iz prošle godine, ukupan iznos izrečenih saobraćajnih novačnih kazni u BiH krajem 2022. iznosio je više od 72 miliona maraka. Organi vlasti naplate 78 posto kazni, a ostatak se u obliku duga povećava dok ne zastari, kada se briše iz evedencije (samo je u RS-u moguća zamjena novačne kazne kaznom zatvora). Također, u RS-u je moguće izvršiti prinudnu naplatu.

Prema istom istraživanju, u BiH u prosjeku godišnje zastari oko šest miliona maraka kazni. U praksi se događa da pojedinci koji imaju najveći dug uspjevaju dokazati da nisu u mogućnosti da ga plate jer formalno – pravno nemaju stalne prihode, nisu zaposleni, ne posjeduju imovinu…

A država, odnosno vlast, pukim evidentiranjem prekršaja i njihovim zbrajanjem samo pokazuje nemoć i skoro “ohrabruje” prekršioce. 

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button