BiHDruštvoHercegovinaKulturaMagazinNVOVijesti

Međunarodni dan mira u Mostaru

Mreža za izgradnju miraUnited World College (UWC) Mostar, Forum ZFD u BiH (Forum civilna mirovna služba) i Agencija lokalne demokratije Mostar – LDA Mostar, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)Rockefeller Brothers Fund, organizuje obilježavanje Međunarodnog dana mira 21. septembra i UWC dana 21. septembra.

U okviru manifestacije bit će dodijeljena i Mirovna nagrada „Goran Bubalo“, obilježena kampanja  „Globalna kampanja za mirovno obrazovanje“ 20. septembra/rujna.  Pored toga bit će upriličene edukativne aktivnosti, konferencije, pozorišne predstave i radionice kojima će prisustvovati učenici iz 72 različite zemlje svijeta, kao i učenici iz zemalja u kojima trenutno traju konflikti. Manifestaciju ćemo zatvoriti rock koncertom namijenjenim mladima, i svima onima koji se osjećaju duhom mladima.

Prva “Konferencija mira” u organizaciji UWC Mostar održana je prošle godine u Mostaru, a Dani mira će biti dodatna prilika za promociju mira i pomirenja u zemlji i regionu, te pozivanje donosioca i donositeljica odluka na mirno rješavanje sukoba.

Ovim povodom okupljamo mirovne aktiviste i aktivistice, nastavnice i nastavnike, stručnjake i stručnjakinje, edukatore i edukatorice i mlade aktiviste i aktivistice.

Pozivamo sve predstavnike i predstavnice formalnog i neformalnog obrazovnog sektora, organizacije civilnog društva kao i sve zainteresovane osobe da nam se pridruže na Danima mira u Mostaru.

Napomena: Udruženje Mreža za izgradnju mira,UWC Mostar, ForumZFD u BiH (Forum civilna mirovna služba) i LDA Mostar, kao organizator ovog događaja, nisu u mogućnosti da snose putne troškove za učesnike_ce. Molimo da se registrujete na ovom linku.

Detaljnu agendu Dana mira pogledajte ispod:


Please click here for the detailed agenda of the Days of Peace

Organizatori

Snaga Lokalnog je petogodišnji program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji radi na osnaživanju lokalnih zajednica. Kroz pomoć i podršku zajednicama u BiH razvijamo kapacitete koji omogućavaju održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa. Web platforma Snaga Lokalnog omogućava razmjenu informacija između svih aktera, te mapira odnose i uticaje unutar civilnog društva, javnih i lokalnih institucija, kao i poslovnog sektora za lokalne inicijative u BiH. Partnerske organizacije na programu su Centar za građansku suradnju Livno (CGS Livno), Mreža za izgradnju mira, Institut za razvoj mladih KULT, Fondacija tuzlanske zajednice i Fondacija Mozaik, bave se razvojnim izazovima u vlastitim zajednicama i razvoju filantropije u zajednici, a Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je u program Snaga lokalnog uložila ukupno 12 miliona dolara.

Sudionici

Lokacije

Slični članci

Back to top button