DruštvoMagazinZabava

KONJIC Je li ovo oružje iz daleke galaksije ili samo …? (pogodite o čemu se radi)

Što je to zapravo?

Sigurno ste ga vidjeli kod nane ili dede u nekoj od starih kuhinjskih ladica. Taj čudnovat metalni predmet s ručkom i šiljastim vrhom nije bio namijenjen za otključavanje tajnih vrata niti za borbu protiv zlih sila. To je, dragi čitatelji, ni manje ni više nego starinski ključ za otvaranje konzervi.

Kako se koristio?

Za današnje generacije, koje su navikle na praktične otvarače za konzerve koji se prodaju u svakoj trgovini, ovaj alat može izgledati kao pravo remek-djelo inženjerstva. Ali, za naše bake i deke, to je bio nezamjenjiv alat u kuhinji. Koristio se tako da se šiljasti vrh zabije u rub konzerve, a zatim se ručica okrene kako bi se izrezao poklopac.

Zašto je nestao?

S vremenom su se pojavili moderniji i praktičniji otvarači za konzerve, pa je starinski ključ polako otišao u zaborav. Ipak, on ostaje zanimljiv podsjetnik na to kako su ljudi nekad živjeli i kako su se snalazili s puno jednostavnijim alatima.

Nadamo se da smo vam ovim člankom barem na kratko izmamili osmijeh na lice i da ste se odmorili od svakodnevnih briga. A ako ste se zainteresirali za ovu temu, možda je vrijeme da provjerite što se još krije u bakinim ormarićima. Tko zna, možda ćete pronaći još koji zanimljiv artefakt iz prošlosti.

Slični članci

Back to top button