BiHBiznisDruštvoHercegovinaKonjicPolitikaSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

Iskoristite priliku: Konjic subvencionira fotonaponske elektrane, prijavite se!

Konjic potiče građane na ulaganje u zelenu energiju

Grad Konjic objavio je Javni poziv za subvencioniranje dijela troškova u postupku izdavanja građevinske dozvole za fotonaponske elektrane za vlastite potrebe. Ova odluka predstavlja značajan korak naprijed u nastojanjima grada da promoviše obnovljive izvore energije i smanji ovisnost o fosilnim gorivima.  

Subvencije će se dodijeliti građanima i poduzetnicima koji žele instalirati fotonaponske elektrane na krovovima svojih stambenih, poslovnih, skladišnih, proizvodnih i drugih objekata. Na taj način, Grad Konjic želi potaknuti građane da postanu aktivni sudionici u proizvodnji čiste energije i smanjiti troškove električne energije.

Predmet Javnog poziva je subvencioniranje dijela troškova nastalih u postupku izdavanja građevinske dozvole za fotonaponske elektrane za vlastite potrebe na krovovima stambenih, poslovnih, skladišnih, proizvodnih i drugih objekata, na ime naknada,  i to:

  1. naknade za pogodnost lokacije-renta,
  2. naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta,
  3. naknade za izgradnju i održavanje skloništa/zaklona.

Važeći zakonski propisi nalažu plaćanje naknada iz stava, što iziskuje znatna sredstva za investitore u postupku izdavanja građevinskih dozvola za fotonaponske elektrane.

Grad Konjic putem ovog javnog poziva, a u skladu sa smjernicama prelaska na izvore obnovljive energije želi subvencionirati  ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije i poticanja investicija u poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim, poslovnim, skladišnim, proizvodnim i drugim objektima koji imaju ili planiraju instalirati fotonaponske elektrane za vlastite potrebe na području grada Konjic, na krovovima objekata čiji su vlasnici, a u skladu sa raspoloživim sredstava budžeta Grada Konjic.  

Ovaj poticaj je odlična prilika za sve one koji žele smanjiti svoj ugljični otisak i doprinijeti očuvanju okoliša. Također, ulaganje u solarnu energiju je dugoročno isplativo, jer se na taj način ostvaruju značajne uštede na računima za električnu energiju.

Detaljnije informacije – pročitajte Ovdje.

Slični članci

Back to top button