DruštvoKonjicKulturaMagazinVijesti

Sinoć otvorena manifestacija “Merhaba, hej, naš Resule”

Sinoć poslije akšam namaza, u Gradskoj džamiji u Konjicu mevludskim programom otvorena manifestacija Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic „Merhaba, hej, naš Resule“, kojom MIZ Konjic tradicionalno obilježava rebiul-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s.

Okupljenim vjernicima na početku mevludskog programa u Gradskoj džamiji obratio se Ensar ef. Zalihić, imam Gradske džamje, koji je podsjetio na 21. ajet sure El-Ahzab: „Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.“

Mevlud su učili imami MIZ Konjic a predavanje je održao glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić.

On je u svom obraćanju podsjetio na važnost odgoja i vrijednosti porodice. Podsjećajući na Poslanikovu, a.s., praksu posebno se osvrnuo na važnost očuvanja dostojanstva među vjernicima.

Trebamo prihvatiti jedni druge sa svim mana i svim vrlinama koje nosimo. Isticati ono što je dobro, a na lijep islamski način ukazivati na ono što treba popraviti.- kazao je Refik ef.

Na kraju svog obraćanja kazao je:

Čuvajmo namaz, svoju čeljad podstičimo na to. Čuvajmo svoje dostojanstvo, ne zaboravimo da je Poslanik, a.s., kazao da je poslan da usavrši ljudski moral. Budimo moralni. Budimo ljudi s vrlinama, jer ako nema vrlina nema ni čovjeka. Čuvajmo jedni druge, Bog dragi nas tome poziva i Poslanik Njegov. Podsjećajmo sebe na put Poslanika,  put kojim je Poslanik izveo generaciju  koja je bila najbolja generacija koja se ikad pojavila.“

Manifestacija „Merhaba, ej, naš Resule“ nastavlja se 19.9.21024.godine u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu tribinom „Uloga i značaj čitanja u razvoju pojedinca i društva“-Predavač: Veldet Peštalić.

Zatim slijedi 20.9.2024.g. u Galeriji MIZ Konjic promocija knjige: „Klek, Neum i Sutorina u osmanskim dokumentima“, autora dr. Emira Demira.

21.9.2024.godne u okviru ove manifestacije bit će priređen mevludski program u džematu Orahovica. 22.9.2024. mevludski program u džematu Treboje-Bolobani.

Istog dana bit će organizirano i druženje omladine gdje će mladima iz Konjica u goste doći predstavnici Mreže mladih Vareša.

23.9.2024.godine u džamiji na Donjem Selu Odjel za brak i porodicu pri MIZ Konjic održat će program za žene.

25.9.2024.godine bit će održana promocija knjige dr. Hikmeta Karčića „Genocid u Bosni i Hercegovini, institucije, počinioci i posljedice“.

29.9.2024. godine mevlud u mesdžidu na Čelini i

3.10.2024. godine završni program manifestacije- mevlud u džamiji na Džepima.

MIZ Konjic

Slični članci

Back to top button