BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaMagazinVijesti

Obilježeno 30 godina od operacije „Jezero 94“ i oslobađanja Ljubine

Jedinstvena organizacija boraca-branilaca Konjica i Udruženje „Četvrta muslimanska slavna brigada“ danas su povodom obilježavanja 30 godina od operacije „Jezero 94“ i oslobađanja Ljubine organizovali posjetu Gluhom dolu na Ljubini.

Učesnici su proučili Fatihe na Šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije, na spomen-obilježju “Četvrte muslimanske slavne brigade”, u Rakovom lazu kod spomen-obilježja za 19 šehida, pripadnika Armije i MUP-a RBiH.

Dolaskom na obilježje „Četvrte muslimanske slavne brigade“ u Gluhom dolu, uslijedilo je druženje i čas historije u planinarskom domu na Raptima.

Predsjednik udruženja „Četvrta muslimanska slavna brigada“, Nezim Halilović Muderris, izjavio je da je danas 30. godišnjica oblježavanja vrlo važne operacije “Jezero 94” i oslobađanja Ljubine, možda i najvažnija operacije kad je u pitanju odbrana Konjica koji je bio ugrožen sa s vih strana, a odbranom Ljubine, ta okupacija je rasterećena, posebno od snajperskih dejstava, ali i artiljerije, izjavio je Nezim Halilović Muderris.

Ove godine jedna ekipa samoinicijativno je došla od Idbra do Ljubine, odavši tako počast i priznanje ovom važnom jubileju i sjećanju na herojsku borbu našeg kraja.

“Želja mi je da ovo postane tradicija za našu mjesnu zajednicu Idbar i bude dio sjećanja za sve one koji su dali svoje živote za put kojim mi danas hodimo. Ovaj putni pravac je već dvadeset godina u blokadi, odnosno neprohodan. Hvala gradonačelniku Grada Konjica, gospodinu Osmanu Ćatiću, koji je pomogao da se put odblokira. Hvala i našoj predsjednici MZ Čelebići, Emiri Mešukić, koja je dala veliki doprinos u realizaciji i organizaciji današnjeg pohoda. Napokon imamo vezu Idbar – Rapti – Tisovica”, izjava je učesnika iz Idbra.

Foto: A. O.

Slični članci

Back to top button