DruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Sud zabranio štrajk prosvjetara u HNK, nastava u ponedjeljak

Općinski sud u Mostaru danas je izrekao privremenu mjeru zabrane štrajka prosvjetnih radnika u HNK. To praktično znači da će nastava na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) početi u ponedjeljak.

Podsjetimo, nezadovoljni ponudom Vlade HNK o povećanju plaća za 5 posto, sindikati osnovnih i srednjih škola u tom kantonu, koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku, jučer su stupili u generalni štrajk.

Iz Vlade HNK poručili su da su maksimalno izašli u susret zahtjevima prosvjetnih radnika.

– Kao predsjednica Vlade, kao roditelj, u potpunosti imam razumijevanje za sve prosvjetne radnike, poštujem njihov rad i zalaganje, i potpuno prihvaćam činjenicu da njihove plaće nisu dovoljne. Međutim, ja i ova vlada odgovorni smo za svakog građanina u ovom kantonu, za svaki segment društva, za ukupnu stabilnost budžeta i ni u kojem slučaju ne smijemo podleći pritisku koji bi ugrozio finansijsku stabilnost kantona – izjavila je premijerka Buhač.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Adnan Velagić, kazao je da su primanja prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na nivou prosječnih primanja prosvjetnih radnika u Federaciji BiH, a s ponuđenom povišicom od 5 posto, HNK bi po plaćama prosvjetara došao na četvrto mjesto u Federaciji BiH.

– Napravili smo prvi korak kada smo ponudili povećanje plaća od 1.1.2025. godine, a potom i drugi korak kada smo to povećanje pomaknuli na 1.10. ove godine. Međutim, sindikati traže povećanje od 15 posto u dva dijela. Vlada nije spremna ići u taj rizik. Nama je najvažnije da budžet bude stabilan i da su plaće sigurne. One nisu na nivou na kojem bismo željeli da budu, ali to su mogućnosti koje imamo. Kao resorni ministar, nadam se da će sindikalisti uvidjeti ozbiljnost situacije i za dobrobit naše djece i društva odustati od generalnog štrajka te pozvati djecu da u ponedjeljak dođu u škole – poručio je ministar Velagić.

(novi.ba)

Slični članci

Back to top button