BiHDruštvoPolitikaVijesti

Trojka i HDZ mijenjaju zakone da omoguće Čoviću preuzimanje FUP-a

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković sazvao je za sutra u Sarajevu desetu vanrednu sjednicu.

 Na dnevnom redu su, među ostalim, tri akta upućena u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Prvim su predložene izmjene federalnog zakona o policijskim službenicima kojima je predviđeno usklađivanje važećeg zakona s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Cilj je da policajci čiji radni odnos prestaje odlaskom u penziju mogu ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu s važećim propisima koji to pitanje uređuju.

Drugi akt su izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Obrazlažući razloge za izmjene, Federalna vlada je navela da trenutno, zbog specifičnosti unapređenja policijskih službenika u više činove – što se vrši samo za upražnjena radna mjesta, kao i zbog specifične procedure u vezi s unapređenjem, dolazi do toga da iz FUP-a nijedan policijski sluzbenik s činom glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora Federalne uprave policije ili za zamjenika jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za penziju.

– Ukazujemo i na to da je u većini kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova slična ili ista situacija sa policijskim službenicima koji ispunjavaju uvjete u pogledu čina, tj. da mogu biti kandidati za direktora Federalne uprave policije ili zamjenika direktora Federalne uprave policije.

lmajući u vidu navedeno, da trenutno Federalnom upravom policije ne rukovodi direktor ili zamjenik direktora i da će nakon raspisivanja javnog konkursa biti teško osigurati policijskog službenika prema uvjetima utvrđenim u Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, neophodno je korigovati odredbu – navela je također Vlada FBiH.

Treba kazati i kako ne postoji jedinstven stav o ovim zakonima unutar Trojke.

Delegat u Domu naroda Aljoša Čampara (NiP) ranije je najavio da neće podržati izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima.

Čampara  kazao da je spreman podržati isključivo vraćanje zakona u redovnu parlamentarnu proceduru, a u kojoj će se otvoriti rasprava o ukidanju zakonske odredbe o etničkoj pripadnosti direktora Federalne uprave policije.

– Zbog čega ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i direktor Federalne uprave policije ne bi bili Bošnjaci kada su već ministar MUP-a HNK i policijski komesar MUP-a HNK obojica Hrvati?

Je li to Bošnjaci nemaju kvalitetnog glavnog inspektora koji zadovoljava uvjete za izbor na mjesto direktora FUP-a? U konačnici, sigurnosni aparat trebamo osloboditi etničkog predznaka jer policijski službenici trebaju biti u službi svih građana Bosne i Hercegovine – zaključio je Čampara.

Spekulacije u medijima ukazuju na to da upravo kandidat(i) HDZ-a za direktora FUP-a treba izmjene zakona radi ispunjavanja uvjeta za imenovanje na čelo FUP-a. 

Zastupnici će sutra razmatrati i Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja u do 2027. godine, predloženu po hitnom postupku, kao i usaglašavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama federalnog zakona o upravljanju otpadom, što je akt u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button