BiHHercegovinaVijesti

ISS Mostar otkrio detalje izvlačenja helikoptera

Interventna Spasilačka Služba Mostar se na poziv FUCZ uključila u akciju aportiranja letjelice, helikoptera OS BiH, iz Jablanickog jezera.

– Zanimljivost u ovoj akciji je to da smo zajedno sa FUCZ prije par godina u Neumu realizovali terensku vježbu gdje je scenario bio potraga i spašavanje nakon pada letjelice u more. Scenario je uvježbavao protokole izlaska na teren i metodologiju same potrage i spašavanja na vodi i pod vodom, navode za Vijesti.ba iz ISS Mostar.

Iz ISS zahvaljuju i čestitaju svima koji su učestvovali u ovoj akciji, FUCZ na pozivu i koordinaciji, a OSBiH na zalaganju, lokalnim CZ na asistenciji i ostalim elementima u sistemu koji su prepoznali ISS Mostar kao adekvatnu jedinicu za ovaj angažman.

– Ovaj put odličan posao je uradila ronilačka jedinica FUP-a koja je izvršila lociranje, označila, pripremila pristupanje i uradila vaznu pripremu terena, kažu za naš portal i dodaju:

– Letjelica se na jezerskom dnu nalazila na rotorskoj elisi na maloj dubini, odnosno plitko u vodi što je zaista otežavalo dalji rad.  Plan je bio da padobranima na napuhavanje okrenemo helikopter na tzv. skije, kako bi ga zakačili i na skijama izvukli na obalu sa minimalnim oštećenjima. Radi se o kompleksnoj podvodnoj operaciji pristupanja, sigurnog i pravilnog vezivanja, balansiranog rotiranja, vertikalnog lifta-podizanja, a zatim horizontalnog privlačenja ka obali.

Danas su ronioci-tehničari Interventne spasilačke službe Mostar primjenili znanja koja uvježbavaju i kroz nažalost česte potrage za utopljenicima na naši rijekama i jezerima u BiH, kao i čestom angažmanu na aportiranju automobila, iako je naravno ovaj slučaj dosta posebniji.

– ISS Mostar kao volonterska organizacija kroz dugi niz godina stasala je u sposobnu ekipu specijalizovanu za potrage, spašavanje i razne tehničke manevre pod vodom. Istovremeno kao nevladina organizacija, mi smo uvijek u potrazi za novom opremom, stručnim obukama i načinima finansiranja. Potrebno je da dinamički razmišljamo, predviđamo scenarije koji nam mogu zadesiti i tako se zajedno obučavamo i pripremamo, navode iz ISS i dodaju:

– Naša je čast i obaveza biti dio sistema sigurnosti i kišobrana civilne zaštite, te doprinositi svojim znanjem i iskustvom. Realnost je takva da svaka ovakva nesreća donese novu lekciju i uvid šta nam nedostaje od znanja, opreme, mehanizacije. Prošle godine imali smo slijetanje cisterne sa gorivom u Neretvu kod Drežnice, gdje smo se susreli sa potencijalnim izljevom goriva i eko katastrofom, pa se na to ovaj put pravovremeno skrenula pažnja. Od tada nismo uspjeli nabaviti opremu za zadržavanje razlijevanja goriva i sada se opet koristi oprema od jedne privatne firme. U takvim slučajevima potrebna je i ronilačka oprema za rad u kontaminiranim vodama itd. Šteta prilikom nesretnih slučajeva se kontroliše i sanira, ali jednako su važne lekcije i planovi koje moramo izvući.

Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button