BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaPROMOSvijetVijestiZabavaZanimljivosti

U Konjicu počinje 11. Festival glumca BIH (29. august – 30. septembar  2024.)

Danas počinje 11. Festival glumca Bosne i Hercegovine u organizaciji Javne ustanove Narodni univerzitet Konjic u Konjicu. Za naš portal, govorio je Benjamin Mušinović, direktor Festivala.

IDEJA FESTIVAL GLUMCA BIH U KONJICU


Od samog početka promišljali smo o onima koji su bit i suština piščevog djela, o glumcima, najbitnijim akterima dramsko-scenskog procesa. Originalnost Festivala, koji je jedini primarno dao pažnju glumcima, čiji je cilj bio i ostao da bude jedinstven na karti kulturnih događaja, što s ponosom možemo istaći danas kada svjedočimo jedanaestu godinu našeg postojanja, dokazujući opravdanost i kod glumaca, a i naše publike.

Recentnost bosanskohercegovačkih kuća i gostujućih produkcija iz regije dovoljno govori o potrebi za decentralizacijom kulture, razmjeni iskustava sa umjetnicima iz čitave regije i u konačnici publike koja od samog početka diše uz nas.

U odgovoru na ovo pitanja evociram uspomene na najiksreniji prijateljski savjet glumca, prvaka, tadašnjeg direktora Pozorišta mladih u Sarajevu, Nermina Tulića kojem sam prije jedanest godina došao u kancelariju rekavši, da bih volio mom gradu „daravoti“ najljepše trenutke uz profesionalne pozorišne predstave. Tada mi je rekao imate Crnu Goru i Hrvatsku koji već godinama imaju Festival glumca, pa Vi se odvažite i napravite prvi bosanskohercegovački, a mi Vam baš za taj premijerni dolazimo sa predstavom koja ponajbolje pokazuje svu magiju jednog glumca, njegovo znanje i umjeće. I uistinu prva predstava bi „Kokoška“ u režiji Admira Glamočaka u Produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

BUDUĆNOST FESTIVALA


Festival glumca vidim u narednim godinama još većom i značajnijom platformom sa mnogo intezivnijom razmjenom umjetnika i njihovih ostvarenja. U svakom smislu naprednijim događajem koji će uz sve novitete i tehničke i produkcijske, olakšati dolazak ansambala sa većim dekorom nego što je to sada slučaj.

Iskreno se nadam većim mogućnostima za prerađivanje pojedinih sadržaja na open-air scenama, jer Konjic je mjesto koje uz rijeku Neretvu ima jedinstvenu i najljepšu scenografiju za različita uprizorenja. Riječ je o kamenom mostu „Ćupriji“ koju trebaju osvježiti i na sebi svojstven način duhovno oplemeniti umjetnici i umjetnice. Jedan od zadataka ovog Festivala jeste i stvaranje uvjeta za vlastitu produkciju kao i koprodukcijske aranžmanima koje ćemo nastojati ostvariti sa profesionalcima i talentiranim dramskim stvaraocima. Obzirom da slične i srodne ciljeve imaju Festivali glumca u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, nadamo se značajnijim sinergijskim projektima i iskoracima u budućnosti.

Tradicionalno Festival je oslonjen na svoje sponzore, kompaniju Bosnalijek koja je sa nama od početka kao i naš Igman dd Konjic, unazad četri godine imamo podršku i od BH Telecoma, od ove godine uz nas je Asa Grupacija (Asa bolnica i Fondacija Hastor) i Asa banka, Hotel “Garden City” Konjic, Turistička zajednica HNK, i Agencija “Prvi korak” Konjic, zatim posebno želim istaći kontinuiranu podršku Grada Konjica, resornih ministarstava za kuturu na kantonalnom i federalnom nivou, te prevashodno prijateljsku naklonost i saradnju sa vodećim pozorišnim kućama u Bosni i Hercegovini, te kolegama iz regije, koji već jedanest godina svjedoče našu ljubaznost, gostoprimstvo i najveću želju da Konjic postane „grad teatra“.

Na karti kulturnih događaja i festivala, u čitavoj regiji postali smo prepoznatljivi i vjerojatno je najveća satisfakcija da sve češće doživljavamo pozive od strane ansambala iz regije koji izražavaju želju za gostovanje na Festivalu glumca Bosne i Hercegovine u Konjicu. Kako bismo „rasli u repertoarskom i estetskom smislu“; pomjerili granice i osnažili program, posebici regionalni, veoma često sudjelujemo u projektima međunarodne kulturne saradnje sa institucijama u regiji, kako bi naši gosti dobili adekvatnu podršku za gostovanje i ukoliko imamo pozitivan odgovor obroadujemo našu publiku, što je do sada jedini mogući model u kontekstu progresivnijeg i kvalitetnijeg regionalnog reptoara.

REPERTOAR OVOGODIŠNJE JEDANAESTE SEZONE FESTIVALA GLUMCA BIH U KONJICU

I ovogodišnja festivalska sezona donosi presjek najboljih izdanja bosansko hercegovačkih teatarskih produkcija Oficijelni program predstavlja 8 teatarskih sadržaja u periodu od 29. augusta do 30. septembra 2024. godine i to: 29.8. sa nama je koprdukcijska predstavu „Gidionov Čvor“ Scene Mess, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo, u režiji Selme Alispahić.

Predstavom Hrvatskog Narodnog Kazališta u Mostaru, autorskim projektom Dragana Komadine, Biljane Čakić i ansambla predstave prema motivima zbirke eseja “Ženski rezgovori“ Dušana Rdovića; Komedijom “Ženski razgovori±1“ u režiji Biljana Čakić zvanično, u ponedjeljak, 2. septembra 2024. godine u 20 sati, otvaramo 11. sezonu Festivala Glumca BiH u Konjicu, a svečani čin otvaranja povjeren je ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, g-dinu, prof. dr. Adnanu Velagiću.

5. 9. 2024. godine ugostiti ćemo Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla sa predstavom, komedijom „Škrtac“. 9. 9. 2024. godine je rezervisan za off program u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu odnosno Akadmijom Scenskih Umjetnosti Sarajevo;  razgovrat ćemo o Savremenom dramskim tekstovima sa Zoranom Mlinarevićem, Dariom Bevandom i Adnanom Lugonićem.

12.9. sa nama je Bosansko Narodno Pozorište Zenice sa predstavom „Siročad“, u režiji Ivana Plazibata, 16.9. ugostit ćemo Narodno Pozorište Mostar sa predstavom „Perzeide“ u režiji Karmen Obrdalj.

19.9. sa nama je Pozorište Mladih Sarajevo sa komedijom „Večera budala“, u režiji Adisa Bakrača,

23.9. Ansambl Sarajevkog Ratnog Teatra –SARTR predstavlja komad „Moj sin malo sporije hoda“ u režiji Ivana Plazibata, a Banajlučko Studentsko Pozorište, sa dramskim komadom „Nakon predstave“ u režiji Jelene Trepetove Kostić,

dolazi nam 26.9. U off sadržajima ćemo kroz program „Kultura pamćenja“ prirediti  off sadržaj posvećen Zlatku Đikiću, predstaviti izložbu „creAction“ autora Amera Tikveše i Roberta Oroza, obradovati sve mlade  teatroljupce sa predstavom „O nježnosti“ u režiji Ines Pašić, u produkciji Pozorišta Lutaka u Mostaru  a Jedanesti Festival Glumca BiH ćemo zatvoriti, s posebnim zadovoljstvom, koncertnim programom “Laka & bend“, na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic u ponedjeljak, 30. septembra 2024. godine. I ove godine festivalske nagrade dodjeljuje naš jedini žiri – publika, a za laureate i laureatkinje ponosni vlasnici UNESCO-ovog priznanja „Konjički drvorezbari“ priređuju specijalne maske u drvetu.

FESTIVAL GLUMCA OTVARA NOVE PERSPEKTIVE


Razmjena iskustava sa glumcima i glumicama, najznačajnijim pozorišnim produkcijama, uveliko osnažuje i promovira Konjic kao grad teatra, mjesto susreta, gostoprimstva te jedinstven prostor u Bosni i Hercegovini, koji primarno želi afirmirati svoje turističke potencijale, svo bogatsvo kulturnog i historijskog naslijeđa, kroz bogatiju i sadržajniju ponudu u oblasti umjetnosti a posebice dramskog stvaralaštva.

Naše nastojanje će i ove godine biti da posjetiocima našeg Konjica, koji uživaju rafting, posjećuju Titov bunker, Zavičajni muzej sa Rodnom kućom Zuke Džumhura, UNESCO-ovo Muzeju drvorezbarstva, rezlog više za produženim boravkom u Konjicu bude upravo sadržaj repertoara 11. Festivala glumca BiH u  Konjicu. Jer istina je da ovdje podjednako uživaju i publika i gosti, o tome svjedoči jedanestogodišnja saradnja sa najrecentnijim teatrima iz naše zemlje te kolegama, koji kontinurano dolaze i donose nam najbolja ostvarenja: Albanskog nacionanog teatra iz Skoplja, koprodukcijske predstave Centra za kulturu iz Tivta sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, gostovao je i kultni beogradski Atelje 212, Srpsko narodno pozorište iz Novog sada u partnerstvu sa Sterijinim pozorjem, ugostili smo i Exit i Rugantino iz Zagreba, a već godinama sa nama su najznačajnija imena hrvatskog glumišta, okupljena u produkciji Kazališta Lectirum Zagreb.

Prve teatarske korake učili su naši osnovci na radionicama o teatru sjenki, iskoristivši znanje izvanredan pedagoški pristup vodećeg virtouza, lutkara iz Turske, g-dina Merve Etkina. Sve gore navedeno svjedoči o intenziviranju regionalne saradnje na polju scenske umjetnosti, osnaživanju veza između pozorišnih stvaralaca koji ovaj Festival doživljavaju kao zajedničku platformu, prostor, iznimno dragocjeno mjesto susreta.

Slični članci

Back to top button