DruštvoHercegovinaMagazinNVOTurizamVijestiZanimljivosti

Kanjoning – novi adrenalinski sport privlači sve više turista u Drežnicu

Na području Drežnice ovog ljeta su nastavljene aktivnosti u cilju unapređenja infrastrukture i turističke ponude.

„U proteklom periodu urađene su aktivnosti oko uređenja kupališta Stupina kroz sada već treću fazu u kojoj je proširena plaža i urađen potporni zid na pristupnom putu do kupališta. Stupina je kultno kupalište na kojem su se godinama održavali tradicionalni skokovi koji su bili uvertira u skokove sa Starog mosta te će takva praksa biti i narednih godina kad se aktivnosti na uređenju istog privedu kraju“, kaže za Mostarski.ba Neldin Pendić iz Mjesne zajednice Drežnica.

Protekli vikend grupa aktivista izgradila je drveni mostić na ovom kupalištu koji će ujedno služiti i kao pregrada za formiranje bazena u ljetnom periodu.

„Trenutno su u toku radovi na uređenju i asfaltiranju puta Draga-Karamanovi Klanci koji povezuje našu MZ sa Opštinom Posušje u dužini od oko jednog kilometra dok je ranije asfaltirano oko tri kilometra“, dodaje Pendić.

Zajedničke radne akcije su tradicija ovog kraja i jedinstven način kako se gradi zajedništvo i bolja budućnost za generacije koje dolaze. To prepoznaju i turisti koji u Drežnicu dolaze iz gotovo cijelog svijeta.

„Početkom ljeta urađeno je više radnih akcija kojima su se izgradila kupališta duž rijeke Drežanke za ljetni period na koja su dobrodošli svi posjetioci, a kojih ove godine kao nikada ranije. Iz skoro svih država Evrope pa i šire ljudi su čuli za Drežanku i došli da pronađu trenutak mira i osvježenja“, ističe Pendić.

Ekologija je ključni preduslov za razvoj turizma te zahtjeva cjelogodišnji rad.

„Također su realizovane akcije čišćenja korita Drežanke i kanala za navodnjavanje uklanjanjem raslinja i sakupljanjem komunalnog otpada u blizini kupališta.“

Turizam je dinamičan sektor sa izraženom konkurencijom gdje uspijevaju najuporniji i najkreativniji pojedinci.

“Pažnju velikog broja turista i ljubitelja prirode privukao je novi adrenalinski oblik sporta, a to je kanjoning. Kroz ovaj atraktivni sport posjetioci ulaze u samo srce netaknute prirode rijeke Drežanke i njenih pritoka prolazeći kroz kanjone kristalno čiste vode i osvježavajući se u prirodnim bazenima i pod njenim prelijepim vodopadima. Posebno privlačna i jako posjećena lokacija je izvor Drežanke, a tu je i kanjon Ješevac koja je najveća pritoka Drežanke. Ova atrakcija već sad je privukla mnogo turista u Drežnicu”, zaključuje Pendić.

Navedene aktivnosti su rezultat konstantne podrške Grada Mostara MZ Drežnica u cilju razvijanja cjelogodišnjeg seoskog turizma koji je perspektiva za naša ruralna područja te jedan od načina za otvaranje novih radnih mjesta i privlačenja investicija.

Prirodne atrakcije ovog dijela Mostara posjetiocima približava turistička agencija Visit Drežnica koji nude ugodan smještaj i vožnju splavom po Salakovačkom jezeru.

Mostarski.ba

Slični članci

Back to top button