DruštvoKonjicMagazin
Popularno

Mirjana Kapetanović: Hrabri su gasili vatru, a kukavice su se skrivale iza tastatura

Dok su plamene stihije proteklih dana prijetile domovima građana Konjica, neki su među njima pokazali neizmjerno herojstvo. Vatrogasci, Civilna zaštita, pripadnici preduzeća “Šumarstvo-Prenj”, su danima i noćima sa brojnim volonterima iz mnogih udruženja i organizacija, građanima različitih generacija uz izuzetno dobru koordinaciju gradske uprave i gradonačelnika Osmana Ćatića neprestano radili, riskirajući svoje živote kako bi zaštitili naš grad.

Nažalost, u sjeni njihove hrabrosti, neki su se sakrili iza tastatura, sijući sjeme mržnje i podcjenjivanja. Umjesto podrške izabrali su podsmijeh i kritiku. Takvo ponašanje je nedopustivo. Dok su naši heroji gasili vatru, oni su gasili istinu.

Ali njihove ružne riječi ne mogu ugasiti svjetlo herojstva koje je zasjalo tih dana. Brojni građani su iste prozreli, osudili takvo negativno ponašanje, posebno na društvenim mrežama i facebook grupama formiranim kvanitetom čija je kvaliteta sadržaja, na žalost – izuzetno niska.

.Neki su u čast konjičkih heroja i sloge među ljudima i imali trenutke pjesničke iskre.

I konjička spisateljica Mirjana Kapetanović oštro je osudila takvo ponašanje. U svojoj izjavi, Kapetanović je istaknula: “Junaci ovih dana su oni koji su gasili požar i spasili grad, a izatastaturnih seronja je bilo, kao uvijek što bude.”

“Junaci ovih dana su oni koji su gasili požar i spasili grad, a izatastaturnih seronja je bilo, kao uvijek što bude. Kuku njima sa sobom.

Strašni požar je ovakav bio 2012. danima vatrogasne ekipe na terenu ni jela ni sna ni kućnog praga ne vide. I na kraju ide vatrogasac Pajić, legenda, vraća se kući, jedva hoda. Na njemu uniforma garava, garav i on, kad komšija sa svoje kapije, onako komšijski, sukurčinski pita đe si to bio. Vatrogasac ne zastaje, samo mahnu rukom i reče, a evo malo heklo. Ja sve čula i vidjela i danas ga se sjetim. Vazda bilo junaka a jada još i više, pa još anonimnim se potpisuju.“- napisala je Kapetanović.

Ova iskustva su nas podsjetila na važnost zajedništva. Kada smo ujedinjeni, možemo prevladati i najveće izazove. Ova priča nas podsjeća koliko je važno cijeniti one koji se žrtvuju za nas. Svaki put kada vidimo nekoga kako pomaže drugome, podsjetimo se na hrabrost vatrogasaca i svih onih koji su stali rame uz rame s njima.

Slični članci

Back to top button