BiHDruštvoHercegovinaKulturaMagazinVijestiZabavaZanimljivosti

Na koncertu Alme Subašić svirao i njen otac Mirsad

Večeri u Sarajevu bile su ispunjene zvucima tradicije, toplinom emocija i ljubavlju prema sevdalinci, dok je Žuta tabija, po drugi put zaredom, ugostila Almu Subašić i njene najvjernije slušatelje.

Ovaj monumentalni događaj, označen kao prvi veliki koncert Alme Subašić u njenom rodnom gradu, bio je ništa manje nego slavlje tradicije, porodične ljubavi i dubokog poštovanja prema sevdahu.

Već od prvih nota pjesme “Divno Sarajevo”, Alma je uspjela uvući publiku u svijet melodije i poezije koja prožima bosanskohercegovačku dušu. Otvorivši koncert ovom sevdalinkom, Alma je uspostavila emotivnu vezu sa svakim prisutnim, čineći da se i staro i mlado osjećaju dijelom nečeg većeg – kolektivnog sjećanja i ponosa.

Na sceni joj se pridružio njen otac, Mirsad Subašić, iskusni harmonikaš koji već pet desetljeća posvećeno svira ovaj instrument. No, za njega, najvažnija promjena u životu dogodila se prije dvadeset godina, kada je u naručje primio svoju kćerku Almu. Kako nam je sam otkrio, upravo je tada, uz Almin rođendan, porodica Subašić pronašla svoje istinsko ostvarenje kroz sevdah. “Kad sam prvi put čuo njeno pjevanje, znao sam da se u njoj krije nešto posebno. Kćerki sam počeo krasti vrijeme za igru, kako bih joj prenosio ono što i sam znam o sevdahu,” prisjetio se Mirsad sa osmijehom.

Alma Subašić nije bila obična djevojčica – već sa sedam godina njezin repertoar bio je ispunjen najzahtjevnijim sevdalinkama, a tri godine kasnije, zajedno sa svojim ocem, snimila je svoj prvi album pod nazivom “Sevdah u srcu i duši desetogodišnje djevojčice”. Ovaj album bio je revolucionaran, unoseći novu svježinu u svijet sevdaha, a pritom zadržavajući autentičnost koju ova tradicionalna muzika zahtijeva.

Danas, dvadeset godina kasnije, Alma nastavlja svoj muzički put, slaveći sevdah kroz svaki novi korak. Nedavno je predstavila svoj najnoviji album “Sevdah del Alma” (Sevdah iz duše), poklonivši publici još jedan intiman uvid u svoju dušu i ljubav prema muzici koja ju je oblikovala.

Na pitanje koje joj često postavljaju – odkud ta ljubav prema sevdahu – Alma je dala najbolji odgovor na sceni, kroz pjesmu, zajedno sa svojim ocem. Njihova veza i zajednička strast prema muzici nešto je što se osjeti u svakom tonu, u svakoj riječi pjesme koju pjeva. “Sve što znam o sevdahu, naučila sam od oca,” skromno je priznala Alma, dodajući da je njen cilj da prenese ovo znanje budućim generacijama, baš kao što je njoj preneseno.

Publika je odgovorila stojećim ovacijama, još jednom potvrđujući da sevdah, kao i Alma, pripada svima nama – onima koji nose Bosnu i Hercegovinu u srcu, bez obzira gdje bili.

Krajina.ba

Slični članci

Back to top button