BiHDruštvoMagazinVijestiZanimljivosti

Pacijent odbio transfuziju krvi zbog vjerskih uvjerenja

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu uspješno je izvedena operacija kuka na pacijentu Ferdi Žulju, prema principima beskrvne medicine.

Operacija je izvedena na ovaj način zbog vjerskih uvjerenja pacijenta koji je pripadnik vjerske zajednice Jehovinih svjedoka.

Upravo je iz religioznih uvjerenja odbio transfuziju krvi zbog čega je operacija bila tome i prilagođena.

Operaciju je izveo hirurški, anesteziološki i ostali medicinski tim Opće bolnice na čelu s prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem.

Iz Opće bolnice su naveli da je tokom operacije postignut izvanredan rezultat i minimalno gubljenje krvi.

“Pacijent je iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar upućen u Opću bolnicu. Pacijent je hospitaliziran u jako teškom stanju, ali se nakon operacije i liječenja odlično oporavlja. Jučer je sa hiruškog odjela prebačen na fizikalnu terapiju i za par dana bi trebao napustiti bolnicu. On se zahvalio cjelokupnom osoblju Opće bolnice za koje smatra da su na vrhunskom nivou, pogotovo što poštuju stav pacijenta za beskrvno liječenje i to čine s velikim uspjehom”, dodali su iz Opće bolnice.

Zatim su pojasnili kako funkcioše metoda beskrvnog liječenja.

“Beskrvna medicina je područje medicine koje isključuje primjenu tuđe krvi, a temelji se na programima liječenja uz primjenu lijekova alternativnih transfuziji krvi i korištenju beskrvne operativne tehnike”, istakli su iz Opće bolnice.

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice rekao je da je sretan što u Sarajevu mogu pacijentima ponuditi usluge kao bilo gdje u razvijenom svijetu.

“Dužnost nam je poštivati prava pacijenta dok istovremeno dajemo najkvalitetniju zdravstvenu uslugu. Beskrvna medicina, pored ostalog, smanjuje mogućnost infekcije i imunoloških reakcija te štedi krv”, naveo je Gavrankapetanović, koji iza sebe ima desetine uspješno urađenih operacija ovom specifičnom i zahtjevnom metodom.

Pacijenta je jutros posjetio i Halim Curi, regionalni glasnogovornik Jehovinih svjedoka koji je oduševljen što u Sarajevu postoji bolnica koja ima stručnost i spremnost liječiti pacijente koji zahtijevaju beskrvnu medicinu. On se zahvalio i cijelom timu na poštivanju savjesti pacijenta dok su istovremeno obavili jednu veoma zahtjevnu operaciju.

N1

Slični članci

Back to top button