BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaSvijetTurizamVijestiZabavaZanimljivosti

PARSOVIĆI Rekordna posjećenost: 18. “Večer bećarca i gange” ostavila bez daha

Konjic, 4. 8. 2024. godine – Parsovići su se sinoć pretvorili u veliko veselje. Više od 1000 ljudi okupilo se na 18. tradicionalnoj manifestaciji “Večer bećarca i gange”, stvarajući nezaboravnu atmosferu. Zvuci gange i bećarca ispunili su noć, a osmijesi i smijeh bili su neizostavni pratitelji ovog događaja koji spaja generacije i jača zajedništvo.

Sam događaj predstavlja simbol posvećenosti očuvanju kulturnog nasljeđa doline Neretvice, a poruka je bila jasna: “Večer bećarca i gange” mora opstati kako bi se sačuvalo nematerijalno kulturno nasljeđe.

Publika je uživala u nastupima devet izvornih grupa, i to: Parsovići, Dočina, Kućani, Gradac, Udruženje žena “Most” Jablanica, Studenčica, LD “Neretvica”, Bukovlje i Ganga Bjelašnica.

Mladi članovi BZK “Preporod” također su pokazali svoje umijeće, a za smijeh je bio zadužen Ismet Horo. Izvođači sevdalinki, poput Ramiza Kovačevića, Sene Habibije, Ragiba Mujela i devetogodišnjeg Hanan Medin upotpunili su bogat program.

Udruženje SIN Neretvica i organizacijski odbor mogu biti ponosni na još jednu uspješno organizovanu “Večer bećarca i gange”. Veliki broj posjetitelja, brojni izvođači i bogat program potvrdili su da je ova manifestacija postala jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji.

Ovakve manifestacije okupljaju ljude iz različitih dijelova lokalne zajednice, što pridonosi jačanju osjećaja pripadnosti i zajedništva. Isto tako, pomaže se u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, kao što su bećarac i ganga, te prenošenju te baštine na mlađe generacije. Manifestacije poput “Večeri bećarca i gange” postaju prepoznatljiv brend destinacije, privlačeći turiste koji su zainteresirani za kulturu i tradiciju.

Slični članci

Back to top button